Sezonci iščekuju pozive, ljudski resursi ‘važu’ trebaju li im uopće

Autor: Marija Crnjak , 28. travanj 2021. u 13:01
Foto: Pixabay

Zbog neizvjesnosti na globalnom tržištu putovanja, poslodavci još nemaju definiran broj objekata koje će otvoriti.

Trenutno nitko ne zna koliko će sezonskih radnika trebati hrvatski turizam u ovoj godini, iako je jasno da se neće popuniti maksimalnih 10-ak tisuća sezonskih radnih mjesta, koliko ih je bilo u rekordnoj 2019. godini.

Radnici koji su se javili za posao proteklih nekoliko mjeseci, kao i u normalnim godinama su u pripravnosti da ih se zove, no i dalje je pitanje kad će, i hoće li naposljetku svi oni dobiti poziv.

Zbog neizvjesnosti koja traje na globalnom tržištu putovanja, poslodavci još nemaju definiran broj objekata koje će otvoriti za sezonu, a teško je i predvidjeti koliko će im objekti biti popunjeni, kako bi znali koliko radnika trebaju.

Odjeli ljudskih resursa stoga su ove godine, možda i više nego lani, u vrlo izazovnoj poziciji, doznajemo u hotelskom sektoru.

Kako doznajemo na portalu MojPosao, dosad je u 2021. godini u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo kod njih objavljeno više od 2000 oglasa. To je 18 posto manje nego prošle godine, te 51 posto manje oglasa nego 2019. godine.

Analitičari portala napominju kako se pritom mora uzeti u obzir da je usporedba s prošlom godinom nemoguća – sve do sredine ožujka prošle godine nije moglo niti naslutiti razmjere epidemije, pa su tako poslodavci samo u siječnju 2020. godine objavili više od 1000 oglasa u toj kategoriji.

18

posto manje oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo u 2021. na MojPosao

S druge strane, većina ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj je početkom ove godine, u siječnju i veljači, držala ključ u bravi te su vrata otvorili tek početkom ožujka kada je došlo do popuštanja mjera i otvaranja terasa ugostiteljskih objekata.

“Imajući to u vidu, sasvim je razumljivo da su poslodavci objavili značajno više oglasa za posao tijekom siječnja i veljače prošle godine nego što je to slučaj na početku 2021., kao što je bilo za očekivati rast broja oglasa u ovogodišnjem ožujku od čak 55 posto u usporedbi s istim razdobljem lani kada je na snagu stupio rigorozni lockdown.

Ovogodišnji travanj također nema previše smisla uspoređivati s prošlogodišnjim, tijekom kojeg je i dalje na snazi bio potpuni lockdown, s obzirom na to da je ove godine objavljeno 795 posto više oglasa nego prošle godine.

S druge strane, ako ovogodišnje brojke usporedimo s onima iz 2019., otkrivamo kako je u ožujku objavljeno 38 posto oglasa manje, a u travnju 40 posto oglasa manje nego u istom razdoblju prije dvije godine, ističu posrednici pri zapošljavanju s kojima smo razgovarali.

I ova analiza objavljenih oglasa pokazuje u kojoj se mjeri ova godina za turističke kompanije razlikuje od prošle, pa i u pogledu planiranja zapošljavanja.

Mnogi nam na terenu stoga kažu da im zapošljavanje ovisi o još nepredvidivim okolnostima. Maistra planira zapošljavanje do 2000 sezonaca, no sve će ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji kod nas i na našim emitivnim tržištima.

“Krajem veljače počelo je zapošljavanje sezonskih zaposlenika u otvorenim objektima, dok je intenzivnije zapošljavanje pred nama, pa se očekuje sukcesivno dostizanje planiranog broja sezonaca do sredine lipnja.

Uobičajeno, najveća je potreba za sobaricama, konobarima i kuharima s iskustvom, recepcionarima, ali tražimo i zaposlenike ostalih zanimanjima”, otkrivaju u kompaniji.

Benefiti za radnike

Kao i prethodnih godina, uz plaću u skladu s kolektivnim ugovorom, Maistra organizira i plaća smještaj svim zaposlenicima kojima je potreban. Jednako tako, zaposlenici imaju pravo na dva topla obroka te naknadu za prijevoz na posao.

Isplaćuju se dodaci na plaću, odnosno regres za godišnji odmor, božićnica, jubilarna nagrada i solidarna pomoć. Nije isključeno da Maistra na more i ove godine kao i lani povuče dio kadra iz svojih zagrebačkih hotela (HUP Zagreb), koji nisu otvoreni u punom opsegu.

Iz Valamara poručuju da za svaku sezonu otvaraju značajan broj novih sezonskih radnih mjesta. Podsjećaju da su lani nastavili s provedbom mjere stalni sezonac i programa Valamar +3 koji najlojalnijim stalnim sezoncima omogućava cjelogodišnja primanja, te je u program uključeno gotovo 900 sezonskih djelatnika.

Maistra planira zapošljavanje do 2000 sezonaca/PD

“Već u travnju zaposlit ćemo sve stalne sezonce u mjeri. Nakon zapošljavanja stalnih sezonaca, prioritet je zapošljavanje naših sezonaca povratnika, a zapošljavanje sezonaca očekujemo u visokoj sezoni tijekom ljetnih mjeseci.

Našim sezonskim radnicima osiguravamo minimalna neto primanja od 5000 kn neto za odrađeni mjesečni fond sati, smještaj u Kući Valamar, tople obroke i ostale pogodnosti”, ističu u kompaniji. Iz njihovog integriranog izvješća vidi se da je udjel stalnih sezonaca u ukupnom dijelu sezonskih radnih mjesta lani bio 78 posto.

U Plavoj laguni ističu kako će zapošljavanje sezonaca ovisiti o otvaranju objekata, koje pak ovisi o epidemiološkoj situaciji, odnosno mjerama koje uvode nacionalni stožeri i vlade na emitivnim tržištima.

“Plava Laguna u špici sezone zapošljava oko tri tisuće radnika, od čega je polovica zaposleno na jednom od oblika trajne suradnje – stalni radnici, stalni sezonci, a polovica su sezonski radnici.

Radnike svakako prije svega tražimo u domaćem bazenu, međutim , proteklih nekoliko godina oslanjali smo se na strane radnike, s obzirom na povećanje kapaciteta zbog investicijskog ciklusa.

U svibnju i lipnju planiramo zaposliti još dodatnih 1300 te kroz srpanj dodatnih 250 sezonskih radnika, ukoliko budemo govorili o turističkoj sezoni u relativno punom obimu”, kažu u kompaniji.

Liberalizacija ‘uvoza’

Ni ove godine ne priča se o manjku radnika u turizmu, dijelom i zbog liberalizacije uvoza radne snage. Prema podacima portala MojPosao, u prva tri mjeseca ove godine na oglase iz kategorije Turizam i ugostiteljstvo pristiglo je više od 34.000 prijava što je 6 posto manje prijava nego prošle godine, a taj pad bilježi se zapravo samo u siječnju kad je ugostiteljstvo bilo zatvoreno.

Već u veljači broj prijava na oglase iz kategorije Turizam i ugostiteljstvo veći je za 23 posto u odnosu na prošlu godinu, da bi se taj rast drastično povećao u ožujku i travnju, ali zato što je lani tada bilo sve zatvoreno. Na sajmu poslova u turizmu i sezoni sezonac.hr ove je godine pristiglo 20 posto prijava više nego prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close