Seljaci za otpis zakupa zemlje u vrijednosti štete od suše

Autor: Jadranka Dozan , 24. kolovoz 2022. u 22:00
Foto: EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Poljoprivrednici iz pet slavonskih županija iznijeli Vladi što ih muči.

Na pojedinim usjevima štete zbog ovogodišnje suše procjenjuju se na 30 do 50 posto (npr. kukuruz, krumpir), a na nekim mikro lokacijama i određenim kulturama penju se i do 80 posto.

Tim su brojkama predstavnici poljoprivrednika iz pet slavonskih županija na sastanku Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornom ministricom Marijom Vučković ilustrirali teške posljedice koje je nanijela suša.

Zbog toga su zatražili da im se u vrijednosti šteta otpiše zakup za poljoprivredno zemljište za ovu godinu ili da im se one kompenziraju s drugim porezima.

Širok spektar tema
Razgovaralo se, međutim, o znatno širem spektru tema vezanih uz stanje na tržištu, sustav potpora te utjecajima energetske krize i tržišnih poremećaja. Tako je usuglašeno da se napokon pokrene međuresorska rasprava o postupnom ukidanju plavog dizela i prelasku na korištenje običnog dizela.

Osim nedostupnosti (prodaje se na tek 20-ak posto postaja), razlog je i kvaliteta (što je posebno važno kod novih strojeva), ali i to što fiksirana cijena vrijedi samo na benzinskim crpkama, dok u dostavi ispada viša, kaže Mladen Jakopović, predsjednik HPK.

Ideja je omogućiti točenje standardnog dizela prema kvoti plavog, s tim da bi u dogledno vrijeme trebale uslijediti njihove revizije (kod nekih naviše, a kod nekih naniže, ovisno o broju potrebnih prolazaka strojeva).

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Ministrica Vučković najavila je i raniju isplatu predujma za izravna plaćanja, i to u maksimalno dozvoljenih 70 posto iznosa, što bi u situaciji višestruke krize trebalo olakšati poslovanje proizvođačima hrane.

Početkom listopada slijedi pak natječaj za tzv. Mjeru 22, instrument pomoći za poljoprivrednike uslijed tržišnih poremećaja izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu te posljedicama razorne suše, vrijedan 200 milijuna kuna.

Ta mjera predviđa jednokratnu pomoć od 15.000 eura za poljoprivrednike, a za prerađivače i više, moguće i do 100.000 eura. Kako bi potpora bila isplaćena čim prije, maksimalno će se smanjiti administriranje.

Vlada je obećala i da će se analizirati mogućnosti dodatnih rasterećenja i potpora, kao i osiguranje dodatnih sredstava za skladišta. Zbog nedostatka skladišta za žitarice manjih i srednjih gospodarstava proizvođači su prisiljeni prodavati robu odmah nakon žetve, po najnižoj cijeni.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će u novom programskom razdoblju čim prije ponovno otvoriti mjeru (4.1.1.) za skladišne kapacitete, a predviđene su i određene izmjene kriterija.

200

milijuna kuna vrijedan je natječaj za Mjeru 22 koji počinje u listopadu

Više investicija u mlinove
Velika većina manjih mlinova ne radi, ali i neki veći. Sve u svemu, ratari drže da je potrebno više investicija za preradu pšenice jer se danas npr. u velikim količinama uvozi smrznuto tijesto. Dvije strane složile su se oko potrebe revizije uvjeta natječaja za sve mjere u okviru Programa ruralnog razvoj.

One danas nisu prilagođene za male i srednje poljoprivrednike koji nisu dovoljno mali da se mogu prijaviti na Mjeru 6 niti dovoljno veliki za Mjere 4. S obzirom na teško poslovno okruženje međuresorno će se sagledati sva davanja i naknade koje plaćaju poljoprivrednici.

Predstavnici HPK zatražili su, uza sve, i formiranje posebnog Savjeta za prehrambenu i energetsku sigurnost radi sustavnog praćenja stanja i ekonomskih pokazatelja.

Premijer je obećao da će Vlada učiniti sve da se ojačaju mjere i potpore poljoprivredi EU fondova i državnog proračuna. No, podsjetio je da je i dosadašnji paket mjera i intervencija s ciljem ublažavanja troškovnih udara bile usmjerene, među ostalim, i na poljoprivredu.

Komentirajte prvi

New Report

Close