Sektor podržao odluku – kolektivni ugovor za sve u ugostiteljstvu

Autor: Marija Crnjak , 26. svibanj 2022. u 22:00
Ministar rada Marin Piletić/L. Stanzl/PIXSELL

Povećanje bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4 razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 5 posto do najvišeg od čak 12 posto.

Odluka novog ministra rada Marina Piletića, da se proširi primjena kolektivnog ugovora ugostiteljstva na sve poslodavce i zaposlene u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, dobra je vijest uoči turističke sezone za koju su se zalagali sindikati i Hrvatska udruga poslodavaca.

“Proširenjem kolektivnog ugovora svim radnicima u ovoj djelatnosti osiguravamo prava koja su imali i do sada, te povećavamo plaće kroz četiri razreda složenosti poslova u turizmu i ugostiteljstvu”, izjavio je za Poslovni dnevnik Eduard Andrić, predsjednik Sindikata zaposlenih u turizmu.

Kako je poznato, krajem travnja sindikati i HUP dogovorili su novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva (KUU) koji će povećati minimalne bruto plaće u sektoru, a usto definirana su i druga materijalna prava zaposlenih, značajno iznad zakonski propisanih.

Povećanje bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4 razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 5 posto do najvišeg od čak 12 posto. Tako je za prva dva razreda (jednostavni poslovi i manje zahtjevni poslovi) osigurano povećanje bruto plaće za 10, odnosno 12 posto.

Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, konobare specijaliste, kuhare specijaliste, koji pripadaju u druga 2 razreda (zahtjevniji poslovi i vrlo zahtjevni poslovi), osigurano je povećanje bruto plaće za 6, odnosno 5 posto.

Kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan je za naredne 2 godine, primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023., dok se nove minimalne bruto plaće primjenjuju od 1. lipnja 2022. godine. Sindikati i HUP tražili su od Ministarstva odluku o primjeni na sve poslodavce, a odluku je na kraju donio novi ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close