Šef Udruge banaka o minusima: ‘Hrvati su povlašteni, znate li kolika je kamata u Britaniji?’

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2021. u 09:26
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vijest o ukidanju prešutnih minusa po tekućim računima jučer je uznemirila više od 880 tisuća građana, pa su iz Hrvatske narodne banke poslali novo priopćenje.

Kažu kako su ih banke koje odobravaju takva prešutna prekoračenja obavijestile da nisu pokrenule, niti su u tijeku bilo kakva, a pogotovo ne masovna otkazivanja prešutnih prekoračenja po tekućim računima građana, kao ni njihovo umanjenje na 1500 kuna. Slijedom toga, našim građanima ne prijeti masovna dužnička kriza koja bi mogla biti izazvana promjenom poslovne politike banaka u vezi s prešutnim prekoračenjima, ističu u HNB-u.

Iz Hrvatske udruge banaka također ističu da zasad nema i neće biti masovnog otkazivanja prešutnih minusa, sve dok ih se na to zakonski ne natjera. A što se tiče visokih kamata na prekoračenja po tekućim računima, kažu kako hrvatske banke s prosječno 10 posto kamate na minus ne odskaču od europskog prosjeka

Za RTL Direkt je na pitanja odgovorio direktor HUB-a Zdenko Adrović. U nastavku teksta prenosimo razgovor.

Prije nego što se dotaknemo kako dalje, kako je uopće došlo do svega ovoga? Jesu li banke posljednje 4 godine namjerno zaobilazile zakon?

Ne, nije bilo nikakvog zaobilaženja zakona. Banke su i protekle 4 godine, i tako će biti i ubuduće pravilo, sve radile u skladu s propisima.

Kažete, sve je po propisima, ali jesu li banke namjerno uvalile to svojim klijentima tako da oni nisu znali u što ulaze?

Naravno da nisu, to je sve bilo u skladu sa zakonom i sa izmjenama i takva je praksa od 2018. g. Nema nikakvog kršenja zakona.

Bi li banke nastavile s ovim praksama da ih sad nisu zaustavili regulatori?

Pa ja vjerujem da je to dobra tržišna praksa i da bi banke, pretpostavljam, na temelju potražnje koja postoji za tim projektima nastavile manje više sa istim tempom. Svi ugovori na prešutno bili su između 8.11 i tih famoznih 17%, ali to je jako mali broj jer, ako se između ostalih 17 kretalo prosječno 10.97, logično je računati da je 80% ljudi bilo tu negdje oko 10%.

Ali najmanji u prešutnom ograničenju od 8.11 je onaj dio koji je maksimalan u onom dopuštenom prekoračenju, dakle u onom klasičnom minusu?

Da, tamo je maksimalna stopa bila 8.11. Ovdje je bilo zapravo početna stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close