Šef turskog energetskog diva dolazi u Hrvatsku

Autor: Marko Biočina , 12. studeni 2014. u 14:05
Yetik K. Mert, čelnik turske kompanije Enerjisa Enerji

Yetik K. Mert čelni je čovjek turske kompanije Enerjisa Enerji, a njegov dolazak može se smatrati naznakom interesa za ulaganje u regiji.

Energija14, vodeća regionalna konferencija u elektroenergetskom sektoru, održat će se 2. i 3. prosinca u Opatiji, a zahvaljujući tom događaju Hrvatsku će posjetiti neki od vodećih ljudi europskog energetskog biznisa, kao što je Yetik K. Mert, čelni čovjek najveće turske energetske kompanije Enerjisa Enerji.

Ova konferencija ove se godine po prvi put održava izvan Slovenije, a i ta se činjenica može smatrati novim dokazom sve veće regionalne važnosti Hrvatske kao energetskog čvorišta i investicijske destinacije. Na konferenciji u Opatiji tako bi trebali sudjelovati i lideri regionalnih elektroenergetskih kompanija – čelnik Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović, predsjenik Uprave Holdinga slovenskih elektrana Blaž Košorok, Martin Novška iz GEN Energije, upravitelja nuklearne elektrane Krško, te čelni čovjek domaćeg HEP-a Perica Jukić.

Da se radi o konferenciji na visokoj razini svjedoči činjenica da će jedan od govornika biti i dr.Klaus-Dieter Borchardt, direktor za energetska tržišta u Europskoj komisiji. Borchardt je pravnik s dugogodišnjim stažem u tijelima Europske unije, a s obzirom na poziciju koju trenutno obnaša, smatra ga se ključnim Unijinim operativce po pitanju organizacije liberaliziranog energetskog tržišta na području cijele EU.

Na samoj konferenciji Borchardt bi trebao sudjelovati u panle diskusiji koja će se baviti problematikom sigurnosti dostupnosti energije i utjecajem modela državne pomoći na taj cilj. Radi se o iznimno aktualnoj tematici u trenutku kad je znatan broj energetskih kompanija suočen s ozbiljnim problemima u poslovanju. U istoj raspravi sudjelovat će i Hans ten Berge, glavni tajnik Eurelectrica, interesnog udruženja koje okuplja 30-tak najvećih europskih elektroenergetskih kompanija.

Pet ključnih tema na ovogodišnjoj konferenciji bit će uvođenje tržišnih mehanizama za zakup kapaciteta, perspektive tržišta energijom u jugoistočnoj Europi, investicijska klima u regiji, dostupnost energije, te tržišni trendovi iz perspektive kupaca. Okupili smo uistinu respektabilnu skupinu govornika i prezentora, pa sam uvjeren da ćemo moći ponuditi odgovore i rješenja na cijeli niz izazobva koji danas postoje na regionalnom tržištu električne energije – rekao je Tomaž Orešič, predsjednik organizacijskog odbora konferencije.

Ipak, najveći interes domaće stručne javnosti svakako će izazvati dolazak Turčina Merta, s obzirom da se radi o jednoj od najvećih turskih elektroenergetskih kompanija koja je tijekom proteklih godina bila iznimno investicijski aktivna. Kompanija koja je u suvlasništvu velikog turskog konglomerata Sabanci i njemačke energetske kompanije E.On već 2015. godine trebala bi doseći razinu od 5 tisuća megavata instalirane snage elektrana, a dolazak njezinog čelnika na konferenciju u Hrvatsku zasigurno se može smatrati i znakom interesa za moguća ulaganja i poslovno širenje u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close