FOTO: Sedmi Agro Oskar odlazi u Zagorje na OPG Mario Trbušić

Autor: Marina Borovac / Večernji list , 17. rujan 2020. u 23:00
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Obitelj iz Bedekovčine vlasnici su najmodernije farme svinja u Krapinsko-zagorskoj županiji, na kojoj je 200 krmača te godišnje 4000 tovljenika i 4500 prasadi.

Sedmi Agro Oskar – priznanje za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede – odlazi u Zagorje, na OPG Mario Trbušić.

Ova obitelj iz Bedekovčine, a uz Marija i njegovu suprugu Željku tu je i njihovo četvero djece – Ines, Luka, Jan i Marija – vlasnici su najmodernije farme svinja u Krapinsko-zagorskoj županiji, na kojoj je 200 krmača te godišnje 4000 tovljenika i 4500 prasadi. Da je  pobijedio u izboru za najbolji OPG “Zlata vrijedan” 40-godišnji Mario Trbušić, koji se svinjogojstvom bavi više od pola svoga života, doznao je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. On mu je večeras u Podravkinom rekreacijskom centru u Koprivnici na svečanoj završnici izbora dodijelio nagradu – ček na iznos od 30.000 kuna.

Drugo je mjesto pripalo Maji i Kristijanu Pandek, vlasnicima poljoprivrednog gospodarstva PA-VITA na kojem proizvode oko milijun litara mlijeka godišnje, odnosno onoliko koliko Zagreb, čiji su stanovnici, dnevno potroši. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nagradu je uručila Kristijanu, inače bivšem vaterpolistu i pravom “gradskom dečku” koji je odlukom da se bavi poljoprivredom i završi stočarstvo na Agronomskom fakultetu isprva iznenadio roditelje no podržali su ga u ostvarenju dječačkoga sna. Za osvojeno drugo mjesto ovim je roditeljima školaraca Bele i Marka  pripalo 20.000 kuna.

Otvaranjem omotnice s imenom trećenagrađenog OPG-a Helmut Fenzl, predsjednik uprave SPAR Hrvatska d.o.o, razveselio je Maju i Maria Košića, kao i njihove kćeri Ledu i Laru, iz Krkanca u Varaždinskoj županiji. Ova vrijedna obitelj, kojoj je pripalo 10.000 kuna, godišnje uzgoji oko pola milijuna tona povrća. Za najbolju mladu nadu u poljoprivredi stručni žiri ovoga izbora kojim je predsjedao zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević između troje mladih poljoprivrednika izabrao Damira Orendu iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji. Na njegovu se gospodarstvu na otvorenom uzgaja povrće, između ostalog i sjemenska paprika, a u plastenicima voće, točnije trešnje.

Nagradu – ček na 10.000 kuna – uručila mu je  Tanja Hrvojević, menadžerica za asortiman osviještene prehrane u DM-u. Čitatelji Večernjeg lista najboljim su OPG-om proglasili onaj Željke Strgar iz Drenovaca kod Županje koja sa suprugom i šestero djece na istoku  Hrvatske ima plantažu prvoklasnih jabuka. Jednogodišnju elektronsku pretplatu na Večernji list te tablet s kojeg ga mogu čitati Strgarovima je uručio glavni urednik Večernjaka, Dražen Klarić.

Izbor za najbolji OPG – Zlata vrijedan pokrenuli su Večernji list i  Ministarstvo poljoprivrede. U njemu svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedan uspješni OPG, dok  u kategoriji mlada nada žiri bira između troje mladih poljoprivrednika.

Komentirajte prvi

New Report

Close