Sedam zahtjeva ugostiteljskog i turističkog sektora

Autor: Marta Duić , 29. studeni 2016. u 15:27
Foto: Shutterstock

Na 29. Kongersu ugostitelja i turističkih djelatnika izdvojeni su glavni problemi ovog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja.

U Splitu je 28. i 29. studenoga 2016. godine održan 29. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Nakon izlaganja predsjednika cehova županijskih područnih komora i vodstva Ceha o aktivnostima u proteklih godinu dana i aktualnoj problematici struke te nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstva i nadležnih institucija i rasprave, izdvojeni su glavni problemi ugostiteljskog i turističkog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja. 

Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pojasnio je kako traže dosljednu provedbu Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, posebice u dijelu fiskalne politike, kojom je predviđeno smanjenje porezne stope, a ne povećanje kako je predviđeno poreznom reformom 2016.godine. Strategijom je jasno definirano da se u sektoru ugostiteljstva, koji je generator novih investicija i zapošljavanja, predviđa smanjenje stope s tadašnjih 13 posto, na manju, kako bi se ciljevi iz Strategije mogli provesti.

Također, traže i uvođenje dualnog sustava obrazovanja u ugostiteljski sektor kao što je praksa, odnosno programe obrazovanja s većim fondom sati praktične nastave koja se mora realizirati u ugostiteljskim objektima. Idući zahtjev je jednostavan i legalan način povremenog zapošljavanja, kao što je praksa s vaučerima u poljoprivredi i ribarstvu, naime ugostiteljski sektora ima potrebe za povremenim angažiranjem dodatne radne snage.

Očekuju i uključivanje predstavnika HOK-a u radne grupe kod izrade ili izmjena zakonske regulative iz područja turizma i ugostiteljstva.

˝Tražimo da se  troškovi reprezentacije priznaju u 100% iznosu, u cilju povećanja potrošnje i poticanja zapošljavanja u ugostiteljskom sektoru, a tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo. Prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, ovaj je porez propisan do iznosa od 3 %, gdje se u pravilu koristi maksimalna stopa˝, smatra ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Posljednji njihov zahtjev je efikasnija provedba prekvalifikacije kadrova sa Zavoda za zapošljavanje, ili ukoliko se već ne provodi efikasno, ceh traži mogućnost jednostavnijeg angažiranja uvozne radne snage.

Komentirajte prvi

New Report

Close