Sedam hrvatskih zračnih luka obara svoje rekorde

Autor: Darko Bičak , 02. kolovoz 2017. u 22:01
Od Osijeka do Dubrovnika broj putnika u zračnom prijevozu dostiže povijesne razine, rast broja putnika u srpnju prosječno premašio i više od 15 posto/Thinkstock

Zračna luka Split već godinama bilježi rekorde, pa je tako i ove kad je broj putnika tijekom srpnja veći za nevjerojatnih 112 tisuća.

Zračne luke u Hrvatskoj redom bilježe rekordne rezultate po broju putnika te zrakoplovnih operacija. Rast je posebno vidljiv tijekom ljetne turističke sezone te gotovo da i nema aerodroma u našoj zemlji koji proteklog mjeseca nije zabilježio povijesni rekord. 

Turistička invazija
Očekivano je najveći rast i najviše putnika bilo na jadranskim aerodromima u Splitu, Dubrovniku, Zadru i Puli, no ne zaostaju ni oni ostali.  Srpanj je bio rekordan mjesec za zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman po broju putnika. Čak 351.532 putnika prošlo je prošli mjesec kroz nju, što je povećanje od 14,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najprometniji dan bio je 17. srpnja kada je zabilježeno 12.598 putnika, a uz taj još su tri dana bilježila više od 12 000 putnika, što se u povijesti zagrebačke zračne luke još nije dogodilo.

Izniman rast prometa od 10 posto, traje cijelu godinu, a usluge najprometnije zračne luke u Hrvatskoj u prvih je sedam mjeseci koristilo više od 1,6  milijuna putnika. Zbog povećanog opsega posla, na Franji Tuđmanu su zaposlili 118 novih ljudi. Rastu broja putnika je doprinijelo i uspostavljanje osam novih linija, od kojih su tri linije dvaju novih avioprijevoznika Monarch i Emirates.  Croatia Airlines otvorila je četiri nove destinacije iz Zagreba, a postojeće zrakoplovne kompanije povećale su broj frekvencija i kapacitete zrakoplova što je izravno utjecalo na porast broja putnika.

 

Marinić

Ova godina će biti rekordna po prometu od izgradnje aerodroma u Osijeku.

Očekuje se da će broj putnika do kraja godine po prvi puta premašiti tri milijuna", kažu u zagrebačkoj zračnoj luci kojoj je na čelu Jacques Feron. Zračna luka Split već nekoliko godina bilježi povijesne rekordne, pa je tako i ove godine kad je broj putnika povećan tijekom srpnja za nevjerojatnih 112 tisuća.  Naime, prošlog mjeseca je preko splitskog aerodroma prošlo 656.905 putnika, a što je 21 posto više nego u istom razdoblju lani. Broj slijetanja i polijetanja zrakoplova je bio 5204 ili osam posto, a što pak znači da je bila veća popunjenost.  

Proširenje terminala
Kako pojašnjava direktor ZL Split, Lukša Novak, ovogodišnje poslovanje im karakterizira značajan rast prometa, posebno putnika te nastavak gradnje na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala.  Uz Split, naša glavna turistička zračna luka je ona u Dubrovniku koja je tijekom srpnja zabilježila 442.030 putnika, a što je 15,4 posto više nego u istom mjesecu 2016. godine kada je preko ZL Dubrovnik letjelo 383.032 putnika. I Zadar bilježi rekordne rezultate s 114.000 putnika u srpnju, a što je 17,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

"Nakon prošlogodišnjeg kolovoza sa 103.000 putnika, ovo je najveći broj putnika prevezenih u jednom mjesecu od osnutka Zračne luke. U kolovozu se očekuje jednako povećanje, pa bi se također po prvi put trebalo dogoditi da se dva mjeseca za redom premaši 100.000 putnika", kažu u zračnoj luci u Zemuniku koju vodi direktorica Irena Ćosić.  Dodaju da u prvih sedam mjeseci bilježe sličan trend porasta broja putnika kao i na mjesečnoj razni srpnja. Od početka godine prevezeno je 320.000 putnika što je 15.6 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Do kraja godine ukupni promet bi trebao biti oko 600.000 putnika, što je za 15 posto više u odnosu na prošlogodišnji rekord od 520,000 putnika.

 

Ćošić

Najveći broj putnika prevezenih u jednom mjesecu od osnutka Zračne luke.

Velika popunjenost
Srpanj je bio rekordan u Puli gdje tamošnja zračna luka bilježi 154.122 putnika što je 32,5 posto više nego u istom mjesecu lani. "Broj zrakoplovnih operacija nam je bio 2032, a što je 30 posto više nego u istom mjesecu lani kad ih je bilo 1566. Cijelu ovu godinu karakterizira veliko povećanje broja putnika i operatera. Tu su Lufthansa, British Airways, Transacia, Easy Jet, a posebno Eurowings koji je otvorio letenje iz četiri nove destinacije iz Njemačke te cjelogodišnju liniju za Düsseldorf. Porast koji bilježimo do sada je na razini 35 posto više putnika nego u istom razdoblju prošle godine", kazao je Svemir Radmilo,  direktor Zračne luke Pula.  

Zračna luka Osijek bilježi porast broja putnika za 24 posto, a polijetanja i slijetanja zrakoplova za 19 posto. "Promet u srpnju karakterizira gotovo 100 posto popunjenost zrakoplova na domaćim linijama te velik broj čarter letova. Do ovog trenutka ostvaren promet putnika nam govori da će ovo biti rekordna godina Zračne luke Osijek od izgradnje aerodroma", kažu u zračnoj luci u Osijeku kojoj je na čelu direktor Domagoj Marinić. U Zračnoj luci Rijeka nemaju rezultate za srpanj, a u prvih šest mjeseci su imali 37.930 putnika, a što je rast za 2,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close