Novih 80.000 radnih mjesta u industriji i povećanje minimalne plaće za 500 kuna

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2016. u 08:25
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Koalicija SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU biračima na predstojećim parlamentarnim izborima, osim novih radnih mjesta, u programu napisanom na 102 stranice, između ostalog, obećava da će povećati minimalnu plaću.

Uz rast industrijske proizvodnje i izvoza po prosječnoj stopi od četiri posto i uz rast produktivnosti radne snage po prosječnoj stopi od 10 posto, do kraja 2020. godine stvorit ćemo novih 80.000 radnih mjesta u industriji – navodi se u programu Narodne koalicije nazvanom “Siguran smjer za Hrvatsku” koji će biti predstavljen sljedeći tjedan, javlja Večernji list.

Koalicija SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU biračima na predstojećim parlamentarnim izborima, osim novih radnih mjesta, u programu napisanom na 102 stranice, između ostalog, obećava da će povećati minimalnu plaću, a to bi moglo biti oko 500 kuna pa bi ona iznosila oko 3000 kuna neto. 

Komentari (21)
Pogledajte sve


Povećanje broja zaposlenih i povećanje minimalne plaće – to je amagerdon

Armagedon?! Kome će Milanović i svita povećavati plaće? Javnoj upravi, onima u državnim trvrtkama i onim šupljoglavcima, neradnicima i uhljebima u agencijama (kojih je mali milijun a ništa korisno ne rade, osim što primaju plaće nizašto). Čime će to plaćati, odakle, na osnovi čega? Trenutne plaće su previsoke s obzirom na učinak i snagu domaćeg gospodarstva. Da bi se dizale plaće, rast mora biti od 4% nadalje u dugom razdoblju a i onda se ide minimalno dizati. Što će biti kad opet krene nizbrdo i to u zemlji koja grca u krizi veliki niz godina kad je pogodi? Hoće li nastaviti plaćati takve plaće koje su i danas više nego stvarni input/output domaćeg gospodarstva?! Hoće li na nerealne plaće poslije plaćati nerealne mirovine? Kojim novcem odakle? Zapošljavanje! Ista stvar. Zapošljavati možeš tek kad gospodarstvo počne bilježiti kontinuirani, respektabilan rast. Zapošljavanje obično kasni kad krene nabolje, dakle treba dobro procijeniti da li i koliko financijski možeš podnijeti zapošljavanje. Dok se otpuštanja i otkazi obično trenutno dogode, u jeku krize, bez odgađanja i odugovlačenja. Zapošljavanje samo ako je plativo, a svako dizanje plaća u Hrvatskoj je samo opterećenje države i građana novim kreditima i davanjima, jer domaće gospodarstvo nema tu snagu i učinak da bi opravdala dizanje plaća, još manje u tim brojkama koje spominju ovi kvazi-političari neznalice. Briga njih, oni će sebi i drugima (za glasove) na teret države i građana. Nema ta stoka ionako pojma što radi, to su praznoglave budale koje su se primili nečega s čim ni blage veze nemaju, a ta silna “inteligencija” koja svakog ljeta napušta te šugave domaće fakultete ništa neće promijeniti jer su iste “pameti”. Sve je trulo, od temelja do krova.

Neinteligentan narod i ne zasluzuje nista drugo nego da ga se besramno laze i potkupljuje besramnim obećanjima. Ovaj Bandić je išao čak do te mjere da obećaje besplatni vodovod, Bog te mazo, vani je to standardno, a ovdje se prodaje pod dodatnu opremu, kao i redovita plaća kao prednost!


Povećanjem minimalne plaće ukinut će 'brat-bratu' 50 000 radnih mjesta…kožarske, tekstilne, drvne industrije itd…

I svih ostalih "low-skill" poslova, još si možda malo i rekao. Katastrofa koja će postati još veća ali našem socijalizmom opijenom puku to će zazvučati sjajno i pošteno, političkim strankama jamačno donijeti značajan broj novih glasova i to od one iste grupacije ljudi koja će kasnije najviše biti pogođena takvim mjerama… Na kraju, možda ipak ima neke pravde, u drugoj-trećoj iteraciji.

Povećanje broja zaposlenih i povećanje minimalne plaće – to je amagerdon

New Report

Close