Sberbank Agrokoru donosi rusko tržište i jeftin kapital

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 11. travanj 2014. u 10:55
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, i Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe

Todorić već ima u planu neku akviziciju na ruskom tržištu, ali nije govorio o detaljima.

Ovo je perfektan posao za Agrokor, poruka je Ivice Todorića, vlasnika i predsjednika Uprave Agrokora, nakon što je potpisao kredit od s najvećom ruskom bankom Sberbank.

Agrokor je ovim ugovorom postigao dva cilja – poslao je poruku stranim i domaćim kreditorima da može dobiti daleko povoljnije uvjete financiranja od onih koji mu se nude u proteklih nekoliko godina i da je dovoljno velik da svoje poslove financira u središnjicama najvećih svjetskih banaka. Iznos kredita oko 4,5 milijarde kuna iskoristit će se prije svega za zatvaranje obveznice izdane još 2009. na koju se plaća kamata od gotovo 10 posto. Isplata ulagača u obveznice dvije godine prije roka sa sredstvima koja su gotovo upola jeftinija nego ona obveznička, prema procjenama donijet će Todorićevu koncernu uštede od 30-ak milijuna eura godišnje, odnosno do 55 milijuna eura ukupno. To će znatno uljepšati bilancu Agrokora u tjednima kada finalizira preuzimanje Mercatora.

"U recesiji ovaj kredit znači veliko povjerenje i odlično će se odraziti na naše poslovanje u kratkom roku kroz smanjenje nekih troškova. Nećemo komentirati veliku akviziciju na kojoj radimo, ali mogu reći da sve ide svojim tokom", poručio je iz Moskve Todorić.  Agrokorov plan je i u srednjem roku izaći na tržište kapitala s inicijalnom javnom ponudom. Međutim, prije nego dionice Agrokora budu ponuđene u Londonu ili sličnom financijskom središtu, Todoriću je bilo bitno istaknuti da mu je kao predstavniku hrvatskog gospodarstva velika čast potpisati ugovor u društvu jednog od najuglednijih bankara u svijetu. Komentirajući transakciju, Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe istaknuo je da veliki ugovor s Agrokorom dokaz i jačanja suradnje između dvije države te najavio jaču aktivnost Sberbanke u cijeloj regiji. Ugovor s Agrokorom jedna je od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija Sberbank Europe, koja će financirati 100 miijuna eura kredita dok će Sberbank Rusija sudjelovati s 500 milijuna eura.

Suradnja Sberbanke i Agrokora neće se zadržati na financiranju. U dugom razgovoru čelnici partnerskih kompanija dogovorili su pomoć ruske banke u otvaranju tržišta Rusije za Agrokor. Todorić već ima u planu neku akviziciju na ruskom tržištu, ali nije govorio o detaljima osim da će novi projekt kojeg priprema vjerojatno biti vezan uz proizvodnju sladoleda, mineralne vode ili margarina. Suradnja je dogovorena i na turističkim aktivnostima pa je Graf obećao da će slati više turista u Hrvatsku. Zapravo, Sberbanka postaje najjači Todorićev partner pa bi se u budućnosti odnos mogao prometnuti u strateško partnerstvo.

Benefiti

Jačanje mreže klijenata

Sberbank je osim velikog ugovora kojim se pozicioniraju na hrvatskom bankarskom tržištu tješnjom suradnjom s Agrokorom osigurao i priliku za jačanje mreže klijenata među građanima. Ruskoj će banci tako Agrokor otvoriti vrata Konzuma pa će Sberbank nuditi kredite za kupnju, a najavili su i novu karticu sa zajedničkim brendom dvije tvrtke i kredite s povoljnijim uvjetima za Agrokorove velike kupce.

Komentirajte prvi

New Report

Close