Saznali smo tko će u turizmu moći dobiti novac iz NPOO, evo kad se očekuju konkretni detalji i što dalje

Autor: Marija Crnjak , 03. svibanj 2022. u 13:51
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Sandra Herman: Uputit ćemo naše prijedloge poziva vezano uz NPOO, i to 900 milijuna kuna za javnu turističku infrastrukturu i 1,2 milijarde vezane za privatni sektor

Ministarstvo turizma kroz najviše dva tjedna u e-savjetovanje će uputiti prijedloge poziva vezane uz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, s konkretnim kriterijima koje će trebati ispuniti svi koji žele ostvariti pravo na taj novac. Otkrila je to Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma na Danima Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) koji se održavaju u Opatiji. Ove kriterije turistički sektor već dulje vrijeme iščekuje.
“Uputit ćemo naše prijedloge poziva vezano uz NPOO, i to 900 milijuna kuna za javnu turističku infrastrukturu i 1,2 milijarde vezane za privatni sektor. To su dva odvojena poziva, posebno svoje alokacije ima javna infrastruktura, a posebno privatni sektor. Putničke agencije moći će pronaći prostor za svoju kandidaturu kroz alokaciju za privatni sektor, koja se odnosi na klastere i inovacije, vrijedna je 180 milijuna kuna i ti novci bit će usmjereni uglavnom na kapitalne projekte”, pojasnila je Herman.
Hotelijeri će također naći prostor u ovom iznosu od 1,2 milijarde kuna, ali to je puno različitih alokacija i ovistit će o tome je li tvrtka mala ili srednja. Međutim, ono što će sigurno zanimati potencijalne korisnike je da će biti razlika u kriterijima u razvijenim i nerazvijenim turističkim područjima.
“Novac je usmjeren uglavnom na renovaciju, odnosno podizanje kvalitete postojećih smještajnih kapaciteta u turistički razvijenim područjima, dok će se na kontinentu odnosno nerazvijenim područjima moći koristiti sredstva za izgradnju novih smještajnih kapaciteta”, kaže Herman.
Na e-savjetovanju će biti konkretni prijedlog poziva, onako kako ga je to u ovom trenutku dogovoreno s Europskom komisijom. Nakon e-savjetovanja će se napraviti eventualne izmjene i opet tražiti odobrenje EK, i objaviti poziv u drugoj polovici ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close