Samo u Hrvatskoj, Malti i Cipru strani gosti čine više od 90% dolazaka

Autor: Mladen Miletić , 28. rujan 2023. u 07:01
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Više od stotinu država članica na okupljanju u Rijadu, Hrvatska predstavlja svoja održiva rješenja.

Ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju turizma, ljude, objekte i sadržaje u svjetskom i hrvatskom turizmu ključni su za njegov održivi razvoj, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u povodu Svjetskog dana turizma 27. rujna. Tim povodom predstavlja Hrvatsku u Rijadu u Saudijskoj Arabiji na okupljanju predstavnika više od 100 država članica, državnih i turističkih lidera iz javnog i privatnog sektora u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Za glavnu temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma UNWTO je odredio “Turizam i zelena ulaganja”, naglašavajući važnost pojačavanja investicija za održivu budućnost turizma, i to kroz ulaganja u ljude (u obrazovanje i vještine), planet (u održivu infrastrukturu i ubrzavanjem zelene transformacije), te u prosperitet (u inovacije, tehnologiju i poduzetništvo).

Brnjac predstavlja reformu

Na ministarskom panelu 28. rujna o održivoj budućnosti turizma ministrica Brnjac predstavit će strateške korake Vlade ka održivom turizmu.

“Rekordnim iznosom bespovratnih sredstava pokreće se i novi investicijski ciklus u skladu sa strateškim ciljevima, a nastavak zelene tranzicije i ulaganja u kvalitetu osigurat ćemo kroz sektorski program poticaja”, poručila je Brnjac.

Nova, inovativna rješenja

Vrijeme je za nova, inovativna rješenja, a ne samo tradicionalna ulaganja, poruka je Svjetske turističke organizacije

Da bi Svjetski dan turizma kod nas mogao ući i u red državnih praznika, potvrđuju i novi podaci Eurostata o broju i udjelu stranih turista u noćenjima u EU, ali i svakoj zemlji pojedinačno. Hrvatska je, naime, uz Maltu (92%) i Cipar (91%) među tri zemlje EU u kojima strani turisti doprinose s više od 90% u ukupnom broju ostvarenih noćenja. Slijedi Luksemburg gdje dolasci iz drugih zemalja čine 86% noćenja, pa Grčkoj (84%). Inače je EU prosjek 43%. S druge strane, domaći gosti u značajnom omjeru prevladavaju u Rumunjskoj gdje strani čine samo 14% noćenja, a slično je i u Poljskoj i Njemačkoj.

Inače su, iako EU čini samo 5,6 posto svjetske populacije i 3% naseljenog prostora, zemlje Unije “pokrile” 45,8% ukupnog turističkog prometa u 2022. godini, što je dijelom i posljedica činjenice da je Daleki istok dugo stajao zatvoren.

Ispodprosječne plaće

Povodom Svjetskog dana turizma i Fina je objavila podatke o ugostiteljstvu i turizmu u 2022. godini. Poslovalo je 13.675 poduzetnika sa 79.349 zaposlenih, koji su ostvarili ukupno 41,1 milijardu kuna prihoda te neto dobit od 4,2 milijarde kuna što je znatno više od 1,8 milijardi kuna u 2021., ali su plaće bile ispodprosječne.

Za prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu u tim djelatnostima iz Fine kažu da je iznosila 6106 kuna ili 17,5% više nego u 2021. i da je bila za 12,4% manja od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (6973 kuna)

Komentirajte prvi

New Report

Close