Samo će najmanji FGS biti ugašen u roku

Autor: Jadranka Dozan , 20. siječanj 2021. u 22:00
U međuvremenu su neke investicije riješene, no fondovi su dobili još malo vremena/SHUTTERSTOCK

Koronakriza nije baš bila pogodna za ‘rješavanje’ portfelja pa su upravljačka društva pokušala ishoditi dodatni rok.

Vlasničko preslagivanje u Dalekovodu ipak se neće odvijati u prevelikoj vremenskoj stisci, kako se praktično do jučer činilo. Većinski dioničar te kompanije, naime, ipak neće morati pošto-poto realizirati prodaju većinskog udjela do početka veljače, kad fondu Inspirio FGS istječe 10 godina rada, što je tzv. osnovni rok trajanja tih javno-privatnih fondova utvrđen zakonom o FGS-ovima.

Inspirio fond većinski je vlasnik Dalekovoda posredno, putem tvrtke Konsolidator koja je svojedobno bila platforma za to ulaganje, a početkom ovog tjedna konačno je dobio zeleno svjetlo predstavnika svojih ulagatelja u Povjereničkom odboru za produljenje rada fonda za dodatnih šest mjeseci.

Dakle, u zadnji čas mu je rok za izlaz iz investicija produljen do početka kolovoza, s tim da je ta “kupnja vremena” u prvom redu važna upravo kod Dalekovoda kao najznačajnijeg ulagačkog projekta.

Ishođenju prolongata vjerojatno je pomoglo to što je Inspire Invest (kao i Prosperus Invest odnosno fond) nedavno s Fortenova grupom zaključio kupoprodaju udjela u Energiji Gradec, prepustivši mu je po modelu zamjene za udjel u Konsolidatoru.

Za Fortenovu su, naime, Agrokorova ulaganja u FGS-ove dio non-core portfelja koji se strateški odredila dezinvestirati.

U svakom slučaju, još u prosincu Inspirio nije imao punu suglasnost ulagatelja za prolongat fonda pa je Konsolidator kao vlasnik 15 milijuna dionica ili 60,7 posto kapitala obavijestio vodstvo Dalekovoda (a ono Zagrebačku burzu) da upravljačko društvo tog FGS-a do 2. veljače mora prodati svu imovinu fonda dio koje su (posredno) i dionice Dalekovoda.

Fond menadžeri svih FGS-ova već su početkom prošle godine, tj. ulaskom u desetu godinu rada intenzivirali pripreme za izlaske iz investicija, a u to vrijeme u portfeljima im je još bio zapravo dobar dio ulagačkih projekata.

Pojava koronakrize za to baš nije bila vjetar u leđa pa su upravljačka društva uglavnom pokušala ishoditi dodatni rok. U međuvremenu su neke investicije riješene, a neke su blizu prodaji.

Končar i mirovinci

Tako se, primjerice, i u slučaju Dalekovoda među poslovnjacima se čuje da su u tijeku razgovori o slaganju konzorcija koji bi mu trebao omogućiti još jednu rundu financijskog restrukturiranja. Koliko god je proteklih godina kroz plan restrukturiranja u okviru predstečajne nagodbe učinjeno dosta, teret dug i dalje je veliko opterećenje.

Neslužbeno, u razgovorima o konzorciju za Dalekovod navodno sudjeluju Končar, mirovinski fondovi i još jedna velika domaća kompanija.

Inače, pola godine dodatnog vremena za prodaju imovine fonda ishodio je i Prosperus FGS. Upravljačko društvo Prosperus Invest unazad nekoliko godina upravlja još jednim FGS-om, bivšim Nexus fondom, ali za nj je dobio nešto dulji rok već prilikom preuzimanja tog posla.

Postupak likvidacije

Istodobno, ni Quaestus FGS, prema svemu sudeći, neće morati zatvarati preostale ulagačke pozicije pod velikim pritiskom rokova. I u njegovu slučaju jedna je jesenašnja burzovna objava upućivala na takav mogući scenarij.

Naime, potkraj listopada iz Spačve su izvijestili investicijsku javnost kako su od upravljačkog društva glavnog dioničara, FGS-a Quaestus, zaprimili dopis u kojemu ih obavještava da se “fond nalazi u posljednjoj godini trajanja fonda te poduzima radnje u cilju prodaje svojih dionica”.

No, prodaje preostalih ulagačkih pozicija u slučaju Quaestus FGS-a privodit će se kraju navodno kroz postupak likvidacije, o čemu nismo uspjeli dobiti potvrdu društva.

Kako bilo, to bi moglo značiti i znatno više vremena za prodaje nego što implicira šestomjesečno produljenje rada fonda, jer redovni postupci likvidacije podrazumijevaju druga pravila i nadležne zakone i često potraju dulje.

Sve u svemu, čini se da će se u okviru zakonom određenog inicijalnog roka trajanja od 10 godina “ugasiti” samo najmanji među tim fondovima, Honestas FGS, sa samo jednim ulagačkim projektom (Conty plus), ali i nešto kasnijim datumom početka rada u odnosu na druge.

Komentirajte prvi

New Report

Close