Sada imam više samopouzdanja tražiti posao i u velikim kompanijama

Autor: Ivan Tominac , 29. siječanj 2019. u 21:59
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Studentica 5. godine politologije dobila je kvalitetan uvid u specifičan način poslovanja Ine.

Osim Ine koja već nekoliko godina prepoznaje važnost projekta Iskustvo zlata vrijedi, ove godine vrijednosti s njima podijelila je i Ivana Geto, studentica 5. godina politologije, kojoj je ovaj projekt poslužio kao prozor na tržište s ciljem procjene vještina i znanja, te područja na kojima se treba dodatno usavršavati, a to joj se učinilo lakše uz mentorsku podršku.

“Moj glavni motiv prilikom prijave bila je želja za praktičnim radom. Željela sam stečeno znanje primijeniti u praksi i vidjeti koliko još moram učiti i ulagati u sebe kako bih na kraju studiranja bila spremna za tržište rada. Također, željela sam vidjeti imam li dovoljno znanja i vještina da odradim praksu u velikim tvrtkama u Hrvatskoj kao što je INA”, rekla je Ivana Geto.

Iz Ine ističu kako već dugi niz godina podržavaju projekte čiji je cilj pomaganje osjetljivim skupinama, a kao potpisnica Povelje o raznolikosti i inicijative Ujedinjenih naroda Global compact posebno su aktivni kada je riječ o poštivanju različitosti i socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom.

Suvereno izvršavala zadatke

“INA svakodnevno gradi i živi kulturu raznolikosti i uključivanja. Smatramo da gradeći kulturu u kojoj se zaposlenici osjećaju prihvaćeno, poštovano, uključeno i povezano osigurava se veći učinak, kao i pozitivno, uspješno i poticajno radno okruženje. Pri zapošljavanju osoba s invaliditetom u Ini nema diskriminacije i zapošljavaju se na radna mjesta koja odgovaraju njihovom obrazovanju i vještinama, pri čemu se naravno u obzir uzimaju posebne potrebe radnika s invaliditetom, a samo danas u Ini zaposleno je više od 100 osoba s invaliditetom”, rekla je Vladimira Senčar Perkov, direktorica Ljudskih resursa iz Ine pokušavajući objasniti kako kompanija pružanjem prakse nastoji pomoći srednjoškolcima, studentima, ali i svima ostalima, poput osoba s invaliditetom i drugih osjetljivih skupina, kako bi stekli relevantne profesionalne vještine.

Ivana je pohađanjem stručne prakse u Novim biznisima, objašnjavaju iz Ine, pokazala veliku motiviranost za upoznavanje njoj sasvim novih područja rada. S namjerom da zadovolje njezinu znatiželju i spremnost na učenje uključili su je u dijelove nekoliko zanimljivih projekata kroz koje se upoznavala i s internim procesima, što joj je omogućilo da u relativno kratkom vremenu dobije kvalitetan uvid u specifičan način na koji posluju velike kompanije kao što je INA.

“Istaknula se po komunikativnosti i prilagodljivosti koje je iskazala u timskom radu te se kao mlada osoba s relativno skromnim radnim iskustvom iznimno dobro snašla pred novim izazovima, a vrlo suvereno izvršila je sve zadatke koji su joj bili dodijeljeni. Također, iznimno je proaktivna i svoja dosadašnja iskustva unijela je u realizaciju nekih zadataka, čime je kreirala dodanu vrijednost koja je bila i iznad mentorskih očekivanja”, dodaje Vladimira Senčar Perkov.
Iako joj je praksa u Ini bila treće stažiranje u kojem je sudjelovala, ističe kako se prvi puta, upravo zbog zaposlenika Ine, osjećala ugodno. “Najviše zasluga zbog toga pripada mojoj mentorici Ireni Benko koja me od prvog dana vodila i upoznavala s načinom rada unutar tvrtke te me usmjeravala svakodnevno u mojim zadacima. Svaki dan bio je dinamičan te sam s vremenom shvatila da za moje zanimanje postoji prostor za rad i unutar poslovnog sektora”, imala je riječi hvale Ivana Geto.

Kao što je i koncept projekta Iskustvo zlata vrijedi, INA napore ulaže u prilagodbu radnih mjesta i prirode posla osobama s invaliditetom.

Prije svega, poslodavac mora voditi računa o tome da posao bude prilagođen zaposleniku i vrsti tjelesne poteškoće, kako bi zaposlenik nesmetano mogao obavljati svoje zadatke. Apsolutno ne vidimo razliku u odnosu na ostale kolege, izuzev potrebnih prilagodbi s obzirom na vrstu tjelesne poteškoće. Cilj nam je omogućiti kolegama s invaliditetom da ravnopravno obavljaju svoj posao u našoj organizaciji te svojim primjerom utjecati na podizanje svijesti poslodavaca u Hrvatskoj o širokim mogućnostima zapošljivosti osoba s invaliditetom”, istaknula je Vladimira Senčar Perkov dodajući kako s ciljem dodatnog promoviranja jednakih mogućnosti i uključenja, INA surađuje i s Cotrugli School of Business kako bi podržala projekt MBA studija za osobe s invaliditetom, nudeći im pri tome mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija.

Najbolje svjetske prakse

U svrhu širenja svijesti o važnosti teme raznolikosti i uključivanja, već drugu godinu za redom iz Ine organizirali su jedinstveno događanje namijenjeno zaposlenicima Ine i široj publici zainteresiranoj za temu raznolikosti i uključivanja pod nazivom #svismoOK dan. “Kroz takvo događanje nastojimo sudionicima događanja, kroz radionice i predavanja, prikazati najbolje svjetske prakse iz tog područja i povezanost s uspješnošću same kompanije, zadovoljstvom zaposlenika i inovativnošću”, napomenula je direktorica Ljudskih resursa iz Ine. Pozitivnu radnu okolinu i stremljenja u obliku društveno odgovornih akcija primijetila je i Ivana, a nakon odrađene prakse osjeća se spremnijom za rad u velikim tvrtkama poput Ine.

“Iskustvo prakse u Ini pomoglo mi je podići razinu samopouzdanja u potrazi za poslom poslije završetka diplomskog studija. Ponekad je teško ignorirati priče ljudi kako je teško pronaći posao u Hrvatskoj, pogotovo s profesijom politologa. Praksa u odjeli Novi poslovi proširila mi je vidike u vezi moje buduće profesije. Sada imam više samopouzdanja tražiti posao i u velikim tvrtkama poput Ine u kojima ima dinamičnih poslova i za politologe”, zaključila je Ivana Geto.v

Komentirajte prvi

New Report

Close