SAD blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2018. u 08:20
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Autor teksta tvrdi da je dobio informaciju izraelskih dužnosnika kako Trumpova administracija blokira pola milijarde dolara vrijednu kupnju izraelskih F-16 vojnih zrakoplova.

Portal Axios javlja da će Trumpova administracija blokirati hrvatsku kupnju vojnih zrakoplova F-16 Barak od Izraela, piše Večernji list.

Autor teksta tvrdi da je dobio informaciju izraelskih dužnosnika kako Trumpova administracija blokira pola milijarde dolara vrijednu kupnju izraelskih F-16 vojnih zrakoplova. 

Prema tekstu objavljenom na portalu Axios, američki dužnosnici navodno tvrde kako je Izrael bio neiskren i pokušao zaraditi na račun SAD-a. Izraelski premijer Netanyahu je navodno o ovoj temi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovarao u Bruxellesu u ponedjeljak, i ovaj mu je rekao da se ne protivi prodaji, ali da je blokira američki ministar obrane James Mattis. 

Podsjetimo, SAD mora dati dopuštenje Izraelu za prodaju zrakoplova trećoj zemlji tj. Hrvatskoj. Navodno je Trumpova administracija bijesna jer su Izraelci unaprijedili stare zrakoplove modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorili Hrvatsku da kupi njihove zrakoplove, a ne američke. Amerikanci tvrde da Izrael nije smio prodavati zrakoplove bez njihov pristanka, a pogotovo ne na natječaju na kojem se i SAD natjecao. 

U hrvatskom Ministarstvu obrane, pak, koje je zbog zastoja potpisivanja već dovršenog ugovora već tjednima pod uzbunom, potvrđuju da se Hrvatska, ni kriva ni dužna, našla usred lobiranja i sukoba između američke i izraelske administracije, no ne vjeruju da problem proizvodi ministar Mattis, koji je naprotiv od početka bio vrlo sklon ovakvom hrvatsko- izraelskom ugovoru i potpuno svjestan da Hrvatska nije dovoljno bogata da si priušti nabavku najnovijih američkih F-16 zrakoplova block 70/72, kojeg je RH na međunarodnom natječaju bio ponudio proizvođač Lockheed Martin, javlja Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close