Sabor izmijenio Zakon o strateškim investicijskim projektima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2014. u 12:20
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o strateškim investicijskim projektima s ciljem da se olakša ulaganje u Hrvatskoj.

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o strateškim investicijskim projektima s ciljem da se olakša ulaganje u Hrvatskoj.

Većina do sada prijavljenih investicijskih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju, pa se izmjenama zakona investitorima omogućava lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt.

Zakon je do sada od investitora tražio da imaju zatvorenu financijsku konstrukciju, odnosno potpuno osigurane izvore financiranja projekta.

Novina je da privatni investitor u roku 60 dana od Vladine odluke o proglašenju projekta strateškim mora Ministarstvu gospodarstva dostaviti dokaz da ima osigurano najmanje deset posto ukupne vrijednosti projekta. To uključuje bankarsku garanciju domaće ili strane banke ili namjenski deponirana oročena sredstva na rok od devet mjeseci.

Također je novost da zainteresirani investitor privatni ili javno-privatni projekt prijavljuje Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK). Ako se radi o projektu s područja energetike, prijavljuje se Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

Za sporazum o pripremi i provedbi projekata s privatnim investitorom koji sklapa ministar gospodarstva traži se mišljenje i suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Državnog odvjetništva.

Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekta zaprimilo je do sada 62 prijave projekata za koje se tražio status strateških – tri su projekta proglašena strateškim (Plomin, Piškornica i Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište), dva su na listi projekata (LNG terminal i rekonstrukcija piste Zračnog pristaništa u Malom Lošinju), a osam ih je u zadnjoj pripremi za Povjerenstvo.

Za izmjene Zakona glasovalo je 79 zastupnika, protiv ih je bilo 33.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čovjeka doista uhvati muka kad vidi kako s ključnim državnim resursima upravljaju potpuni ignoranti, nepismenjaci u svakom smislu osim u čisto ceremonijalnom smislu posdjedovanja diplome s hrvatske neomarksističke ekonomije/prava.

koji klinac bi vladi uopće bilo važno posjeduje li investitor 5, 10 ili 100% sredstava?! ti balvani ne razumiju da je u privatnim investicijama svakom sudioniku stalo da se projekt odvija na profitabilan način, nitko neće dopustiti da se njegovi novci bezveze troše, bilo to 1% ili 100% vrijednosti projekta.

nisu to državne investicije, gdje nikoga nije briga za ekonomičnost, profitabilnost, namjenu trošenja sredstava, nego samo jami-tko-stigne, a “kontrole” se obavljaju kroz ceremonijalne postupke što, dobro to znamo, uopće ne funkcionira i krade tko stigne.

uostalom što bi oni dobili zauzrvrat za ispunjavanje tih uvjeta? protutržišne i protuustavne povlastice koje će poslije netko oboriti na sudu kao nezakonite? ova ekipa je naprosto – nepismena.

New Report

Close