Sa strateškim partnerom do stanja održivosti poslovanja Đure za 3 do 5 godina

Autor: Marija Brnić , 15. lipanj 2020. u 11:50
Hrvoje Kekez, šef Uprave/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Do 13. srpnja Đuro Đaković prima neobvezujuće ponude potencijalnih ulagača, nakon čega im daje mogućnost uvida u određene podatke grupe i utvrđuje daljnje uvjete.

Đuro Đaković krenuo je u ispitivanje interesa potencijalnih ulagača koji bi bili voljni dokapitalizirati slavonskobrodsku grupaciju.

Riječ je o očekivanom pozivu u okviru provođenja sanacije i restrukturiranja uz dobiveni državni “rescue aid” vrijedan 300 milijuna kuna, a neobvezujuće ponude potencijalnih strateških partnera prikupljaju se zaključno do 13. srpnja.

Taj postupak, kako ističe predsjednik Uprave Đure Đakovića Hrvoje Kekez, logičan je korak u hodogramu zacrtanom Vladinom odlukom iz siječnja o davanju državnoga jamstva Đuri Đakoviću, koju je prije mjesec dana odobrila i Europska komisija.

‘Otključano’ korištenje pomoći
Tim odobrenjem “otključano” je i korištenje cjelokupne osigurane financijske pomoći, budući da je za polovicu odobrenog iznosa aktivacija bila uvjetovana pozitivnom odlukom Komisije. Polovicom prošlog tjedna, kako potvrđuje Kekez, Nadzorni odbor prihvatio je prijedlog programa restrukturiranja u čijoj izradi je sudjelovao savjetnik u tom poslu PricewaterhouseCoopers, te je prijedlog upućen na odobravanje u ministarstva gospodarstva i financija, a konačnu riječ o programu treba nakon svega ponovno dati EK.

150

milijuna kuna strateški partner i sama grupa moraju osigurati iz vlastitih izvora za održivo poslovanje. Grupa planira prodaju dijela imovine pa i neke od tvrtki

“Program predviđa i financijsko i operativno restrukturiranje, koje bi se trebalo provesti u razdoblju od tri do pet godina, koliko procjenjujemo da će biti dovoljno da se tvrtku dovede u stanje održivog poslovanja, a u sklopu toga je i nalaženje strateškog partnera”, kaže Kekez, koji dodaje da su već upućeni pozivi svim tvrtkama koje su dosad u razgovorima iskazivale mogući interes za Đuru Đakovića, a obavijesti su odaslane i na veleposlanstva, jer ovaj put u Đuri su svjesni da moraju naći ulagača.

Očekuje se i da će i konzultant PwC svojim kontaktima također pomoći u traženju partnera. Kekez ne skriva da se u proteklom razdoblju za Đuru Đakovića zanimalo više tvrtki, podjednako i stranih i domaćih.

Bez fondova
“No, sad očekujemo utvrditi tko je doista ozbiljan u takvim namjerama i s kim se može ići u daljnje razgovore”, dodaje Kekez. Po okončanju natječaja ulagačima koji su dostavili neobvezujuće ponude otvorit će se mogućnost uvida u program restrukturiranja i određene podatke kompanije, a utvrditi i daljnje uvjete za prikupljanje obvezujućih ponuda.

Okvirno, zadnji angažman države u pomaganju Đuri Đakoviću određuje i da strateški partner i tvrtka iz vlastitih izvora moraju osigurati daljnjih 150 milijuna kuna za održivo poslovanje, pa će to izgledno biti i neki ciljani iznos za dokapitalizaciju.

Tvrtka, doduše, planira prodaju dijela imovine koju ne koristi, a ne isključuje se ni prodaja neke od tvrtki iz grupe. U samoj dokapitalizaciji, kada konačno bude pokrenuta, osim strateškog partnera, moći će sudjelovati i ostali postojeći dioničari, izuzev države i državnih institucija. Kekez očekuje da najveći interes ulagača izazovu segmenti vojne proizvodnje i željezničkih vagona, koje su i tržišne niše s potencijalom, a iz kojih očekuje i eventualne partnere, bilo proizvođača ili operatera.

U svakom slučaju naglasak u daljnjem razvoju brodske grupacije bit će stavljen na Specijalna vozila. Premda bi i to bilo dobar znak za budućnost kompanije, Kekez kaže da ne očekuje da se u natjecanje uključe investicijski fondovi. Uostalom, na to upućuju i iskustva iz dosadašnjih neuspjelih pokušaja dokapitalizacije Đure Đakovića, održanih 2017. i 2018. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close