S većom plaćom u minsko polje

Autor: Saša Paparella , 20. srpanj 2016. u 22:00
Premijer Tihomir Orešković s 'Mungosima' u Okučanima/Ivica Galović/PIXSELL

Mungosi izborili kolektivni ugovor.

Predsjednici dvaju sindikata potpisali su u srijedu u Okučanima s direktorom tvrtke Mungos kolektivni ugovor, u nazočnosti premijera Thomira Oreškovića i ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.Ugovorom koji su potpisali Mario Iveković (Novi sindikat), Dalibor Stanar (Hrvatski sindikat humanitarnog razminiranja) i Damir Magdić (Mungos) pirotehničari su se izborili za povećanje plaće s 13 na 15 tisuća kuna bruto, kao i za 0,5 posto dodatka na plaću za svaku godinu staža.

Potpisivanjem ugovora i službeno je prekinut štrajk tridesetak pirotehničara koji je trajao od 5. do 8. srpnja, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješno završenog postupka mirenja i neprihvaćanja njihova zahtjeva. Sindikalist Iveković je nakon potpisivanja izrazio nadu da će uskoro biti potpisan i granski kolektivni ugovor za sve pirotehnicare koji rade u privatnim tvrtkama, njih oko 600. "Svi su oni zaslužili ovakve uvjete", rekao je Iveković, izrazivši nadu da će premijer Orešković i ministar Orepić pomoći u pregovorima za granski kolektivni ugovor.

"Dosad smo imali loše iskustvo s HUP-om, uvijek su govorili da im netko – vlade, ministarstva- treba dati nekakva jamstva", dodao je sindikalac. Ministar Orepić istaknuo je da će se granskim kolektivnim ugovorom "štititi one koji rade posao, a ne one koji samo žele izvući novac. Moramo promijeniti princip da jedan radi, a dvojica ga crpe", rekao je Orepić.    

Komentirajte prvi

New Report

Close