S jeseni stiže i prijetnja stagnacije narudžbi izvana

Autor: Marta Duić , 18. kolovoz 2019. u 22:00
Pitanje je hoće li usporavanje Njemačke značiti i manje poslova za domaće proizvođače/Robert Anić/PIXSELL

Ovogodišnji rast ‘namještajaca’ rezultat je stabilnih inozemnih ugovora s početka godine.

Sumorna statistika o lipanjskom padu (-5,6%) industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, koji nas je spustio na dno europskih pokazatelja, ne odnosi se na sve proizvodne grane.

Da je u domaćoj industriji proizvodnja namještaja trenutno svijetla točka ukazao je svojom analizom i Hrvatski drvni klaster iz kojeg ističu kako su u, za mnoge kobnom lipnju, domaći proizvođači namještaja potukli rekord ostvarivši 10,6 posto rasta.

 

Kavran

Proizvođači su i dalje u složenom procesu jačanja globalnih pozicija.

Pozitivan niz za ovu je branšu, podsjećaju, počeo u drugom ovogodišnjem mjesecu plusom od 9,6%, pozitivan trend nastavio se i svakog sljedećeg pa je ukupan skor na polugodištu rast od pet posto. 

Bez euforije
No, i u samome klasteru kojem je na čelu Marijan Kavran napominju da proizvođači namještaja ovako povoljnu statistiku doživljavaju bez imalo euforije. Zašto?

 

5 posto

rasla je proizvodnja namještaja u 6 mjeseci 2019.

"Sektorski analitičari rast hrvatske proizvodnje namještaja pripisuju upravo dobrim pozicijama domaćih namještajaca na inozemnim tržištima i stabilnom procesu ugovaranja poslova s početka godine. Trenutne pojave oko usporavanja njemačkog gospodarstva mogle bi se već u jesen odraziti kroz stagnaciju narudžbi", otvoreno priznaju u Hrvatskom drvnom klasteru. 

Oprezno u nove pregovore
Pojašnjavaju da će upravo zbog takvih okolnosti i mogućih ozbiljnijih izazova za poslovanje ove domaće industrijske branše hrvatski proizvođači nastaviti složen proces jačanja globalnih tržišnih pozicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close