RWE postaje treći plinski igrač na našem tržištu

Autor: Darko Bičak , 15. veljača 2018. u 22:00
Karl Kraus, RWE Hrvatska i Dario Lisičar, predstavnik bivših vlasnika Montcogim-plinare

Nakon preuzimanja distribucije plina u Koprivnici, RWE preuzeo mreže i u šest gradova i općina oko Zagreba.

Iz RWE Hrvatska su jučer potvrdili kako su preuzeli plinskog distributera Montcogim-plinaru sa sjedištem u Svetoj Nedjelji, a o čemu je Poslovni dnevnik pisao već sredinom siječnja.

Naime, nakon uspješnog prošlogodišnjeg preuzimanja lokalnih plinskih tvrtki u Koprivnici, RWE je sada uvelike povećao svoj portfelj s opskrbom plina u dodatnih šest gradova i općina u okolici Zagreba – Svetoj Nedelji, Karlovcu, Jastrebarskom, Sisku, Pleternici i Stupniku. 

Kvalitetna akvizicija
Tvrtka Montcogim je 2016. isporučila 40,88 milijuna kubnih metara (m3) plina, a imao je ukupno 11.151 potrošača na svojih 374 km mreže. Istovremeno, druga RWE-ova tvrtka, Koprivnica plin imala je 13.229 potrošača i 456 km mreže na kojoj je isporučio 34,7 milijuna m3 plina. Dakle, kada bi RWE u potpunosti konsolidirao obje tvrtke, s podacima iz 2016., imao  bi više od 24.000 potrošača i 75,6 milijuna m3 plina, po čemu bi imao snagu trećeg opskrbljivača u Hrvatskoj, odmah nakon Gradske plinare Zagreb i Termoplina.

U prosincu je objavljeno da Montcogim ima najveću dobit prema broju zaposlenih i najkvalitetniju plinsku mrežu s gubicima od svega 0,5 posto. Neto dobit tvrtke je od 2014. u porastu, kao i novostvorena vrijednost i investicije. 2016. imali su 87,1 milijun kuna prihoda i 19,8 milijuna kuna dobiti, kazuju podaci Poslovne Hrvatske. Iz RWE-a su objavili da u narednom razdoblju očekuju veliki rast Montcogima jer područje koje pokriva njihova plinska mreža ima 60-ak tisuća potencijalnih korisnika.

"Ovo je druga prodaja plinskog distributera u Hrvatskoj nakon liberalizacije tržišta i oba je kupio RWE. Nakon akvizicije u Koprivnici prošle godine, novom akvizicijom nastavljamo predvoditi konsolidaciju hrvatskog tržišta plina, na kojem trenutno posluje 35 opskrbljivača te jačamo našu poziciju na tržištu. Naši novi plinski kupci uskoro će imati koristi i od povoljnije struje te inovativnih energetskih proizvoda koje uvodimo na tržište", kaže Karl Kraus, predsjednik Uprave tvrtke RWE Hrvatska.  

Nova Uprava
RWE je predstavio i nove članove Uprave Montcogim-plinare. Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije i RWE Plina, bit će odgovoran za opskrbu plinom, dok će mrežom upravljati Miloslav Zaur, koji je vodio konsolidaciju i transformaciju češkog plinskog poslovanja tijekom prvih 15 godina nakon RWE-ovog preuzimanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close