Ruski veleposlanik u Hrvatskoj oštro odgovorio američkom kolegi o prodaji INA-e

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2018. u 12:15
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Azimov je priopćio da je začuđen Kohorstovom izjavom i da zbog nje žali.

Amerikanci se miješaju u unutarnje poslove drugih država, krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije, priopćio je u utorak ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u odgovoru na izjavu američkog kolege Roberta Kohorsta kako bi bilo pogrešno da Hrvatska Inu proda Rusima.

Azimov je priopćio da je začuđen Kohorstovom izjavom i da zbog nje žali.

"Izjava je još jedan primjer američke politike nepoštene konkurencije, miješanja u unutarnje poslove drugih država, kršenja načela slobode tržišne ekonomije", poručio je Azimov.

Veleposlanik Kohorst izjavio je u ponedjeljak da Washington ne želi da Inu kupi ruska kompanija. "Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila pogreška", kazao je Kohorst u razgovoru s novinarima.

Uz to je Rusiju proglasio "remetilačkim" čimbenikom u regiji. "Neprikladno je stranim državama poučavati suverenu Hrvatsku kako voditi svoju politiku u nacionalnom interesu svojih građana", odgovara Azimov.

Suverena Hrvatska sama određuje svoje partnere, koji su stvarno, a ne na riječima, spremni pružiti realnu pomoć njezinu gospodarskom razvoju, naglasio je Azimov.

Plenković: Druge zemlje izražavaju preference oko hrvatskog energetskog tržišta, alo tome odlučuje Hrvatska

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da druge zemlje izražavaju preferencije o tome žele li i na koji način biti akteri na hrvatskom energetskom tržištu, ali o tome odlučuje Hrvatska.

Na upit novinara kako komentira izjave američkog veleposlanika da Washington ne želi da Inu kupi ruska kompanija, Plenković je odgovorio da su, kako je shvatio, došli zbog LNG-a.

"Za nas je LNG strateški projekt, izrazito važan za osiguranje i diverzifikaciju opskrbe plinom ne samo za Hrvatsku nego i za jedan veliki dio srednje i istočne Europe", istaknuo je Plenković nakon konferencije o jedinstvenom digitalnom tržištu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Ponovio je da će se donijeti poseban zakon o LNG-ju, da se s tim projektom nastavlja te da su vođeni razgovori u Bruxellesu.

"Što se tiče preferencija tko sve i na koji način želi biti akter na hrvatskom energetskom tržištu, to su stavovi koje druge zemlje izražavaju, a mi o tome odlučujemo", poručio je premijer Plenković.

Veleposlanik Kohorst izjavio je u ponedjeljak da Washington ne želi da Inu kupi ruska kompanija. "Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila pogreška", kazao je Kohorst u razgovoru s novinarima. Uz to je Rusiju proglasio "remetilačkim" čimbenikom u regiji.

Američkom veleposlaniku Kohorstu u utorak je odgovorio ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji je ustvrdio da se Amerikanci miješaju u unutarnje poslove drugih država, krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije. "Izjava je još jedan primjer američke politike nepoštene konkurencije, miješanja u unutarnje poslove drugih država, kršenja načela slobode tržišne ekonomije", priopćio je Azimov.

Komentari (7)
Pogledajte sveMislim da je INA već sada u Ruskim rukama-indirektno preko Mol-a a ostatak većinskog vlasništva budu pokupili tj. kompenzirali sa državom Agrokorov dug. Rusi ne bi pumpali toliku lovu u vreću bez dna da nisu bili sigurni u povrat a neovisno o načinu naplate. Nisu Rusi baš neki njonje da ih Ramo sa svojim strvinarima samo tako "otpili".

Nisu ni bog zna šta…da jesu nebi im prosječna plaća iznosila 475 EUR…
[/quote]
nije važan iznos plaće nego je važno šta za nju možeš kupiti. da li je američki pilot koji je plaćen npr. 15 000$ išta pametniji od ruskog koji dobija npr. 3 000 $. novcem možeš kupiti puno toga ali ne možeš sve.

INJAFT

Rus je prebio cro-copa a on je najjači Hrvat tako da.. tu smo negdje


Mislim da je INA već sada u Ruskim rukama-indirektno preko Mol-a a ostatak većinskog vlasništva budu pokupili tj. kompenzirali sa državom Agrokorov dug. Rusi ne bi pumpali toliku lovu u vreću bez dna da nisu bili sigurni u povrat a neovisno o načinu naplate. Nisu Rusi baš neki njonje da ih Ramo sa svojim strvinarima samo tako "otpili".

Nisu ni bog zna šta…da jesu nebi im prosječna plaća iznosila 475 EUR…

New Report

Close