Rusi kuće već kupuju po novom režimu

Autor: Suzana Varošanec , 22. lipanj 2014. u 22:00
Kao fizičke osobe Rusi su u Hrvatskoj stekli samo šest nekretnina od 2009. do 2013.

Ministarstvo pravosuđa mijenja praksu u hodu, ne čekaju se zakonske izmjene. Za kupce iz Rusije novi režim vrijedi otprilike mjesec dana.

Ruskim državljanima koji se odluče za novi kreditni proizvod Sberbanke – hipotekarne kredite za kupnju nekretnine u Hrvatskoj hrvatska će administracija bez okolišanja izaći u susret.

Potencijalne kupce većih budžeta zapravo čeka jedan novi režim, pa već postoje i izvjesni prvi ruski kupci koji su do svoje hrvatske nekretnine došli bez osnivanja tvrtke za tu svrhu. Procedura koja inače kreće kad ovdašnja tijela zaprime od zainteresiranog ruskog kupca takav zahtjev dosad je završavala odbijenicom. Po novome danas u resoru ministra Orasta Miljenića na takav zahtjev za stjecanjem prava vlasništva daje se suglasnost. Kako je takav razvoj donedavno za fizičke osobe iz Rusije bio nemoguća misija, pravo je pitanje što je kumovalo preokretu. Počeli smo mijenjati praksu, glasi neslužbeno objašnjenje Ministarstva pravosuđa.

Drugim riječima, ništa se nije promijenilo na papiru, ali je krenula nova praksa prije mjesec dana. Novo je rješenje iznađeno povodom konkretnih upita, doznajemo, no onaj drugi podatak koliko je ruskih državljana posrijedi, zasad je još mali misterij. Nagađa se da pozitivno rješenih nekoliko zahtjeva, pa ključna ustvari postaje ne sama brojka nego potvrda da se praksa u hodu počela mijenjati. Prvo prema investitorima koji dolaze iz Rusije, a na tom tragu biti će i izmjene Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji će donijeti razrađena rješenja za situacije kad nekretnine u Hrvatskoj kupuju stranci nedržavljani EU.  

Normativne razlike 
Za potencijalne kupce iz Rusije čiji tek nešto veći interes navodno bilježe pojedine nekretninske agencije preokret ima velik značaj. Više ne moraju do svoje nekretnine u Hrvatskoj zaobilaznim putem, odnosno više ne moraju osnovati tvrtku u Hrvatskoj koja se onda u prometu nekretnina pojavljuje kao stjecatelj kuće ili stana jer je omogućena kupnja Rusima kao fizičkim osobama. Zašto se dosad nije davala suglasnost po istom principu? Razlog leži u normativnim razlikama: u Rusiji, kao i u Velikoj Britaniji, stranac može kupiti kuću, ali ne i zemljište na kojem se ona nalazi, ono ostaje državno. Hrvatsko zakonodstavo to uređuje drukčije. Provodeći načelo jedinstva nekretnina kupac kuće u Hrvatskoj stječe i pravo vlasništva na zemljištu na kojem je izgrađena.

No hrvatski zakon predviđa i izvjesna odstupanja. Sukladno tome, neslužbeno navode u pravosudnom resoru, praksa se mijenja, pa se pojedinačnim zahtjevima ruskih državljana udovoljilo tako da nekretninu stječu na način kako to čine hrvatski državljani, kao što se u Rusiji omogućuje stjecanje nekretnina za hrvatske državljane po istim uvjetima koji tamo vrijede za ruske državljane. Novost, pak, da Rusi nekretnine u Hrvatskoj mogu kupiti kao fizičke osobe tržišni je okidač koji je naveo i na promtnu reakciju rusku Sberbanku, koja već u kolovozu kreće s pilot projektom hipotekarnih kredita. Sudeći prema procjenama iz vrha banke, za očekivati je velik interes, a stanje je takvo da će svaka ruska transakcija tog tipa statistički gledano značiti pomak. Naime, Rusi su kao fizičke osobe do početka 2014. kupili 34 nekretnine, od čega samo šest nekretnina u razdoblju između 2009. i 2013., inače najproduktivnijem za kupnje stranaca. 

Zainteresirani za biznis
Naime, do ove je godine 41.615 stranih državljana investiralo u kupnju kuća i stanova u Hrvatskoj, no više od dvije trećine, odnosno njih preko 30.000 kupci su iz navedenih pet godina. Podaci Ministarstva financija pokazuju i da nam najviše kupaca tradicionalno stiže iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije i Mađarske.Ruski investitori koji su kupili dio tvrtki iz građevinskog sektora, primjerice IGH, pokazuju interes i za razvijenje nekretninskog biznisa. To bi moglo donijeti ulaganja u Hrvatsku, a zabilježene su i na sporadičnoj razini kupnje kuća u Opatiji i Zagrebu.

Krediti u kolovozu

Sberbank Hrvatska: Interes već pokazale neke agencije za nekretnine

"Interes za ovom vrstom kredita pokazale su neke agencije za nekretnine koje imaju upite od ruskih državljana za nekretninama u Hrvatskoj. S obzirom na taj interes, banka će upotpuniti svoju ponudu te bi ovu vrstu kredita trebala imati tijekom kolovoza kako bi bila sprema za sve eventualne upite agencija", kažu u hrvatskoj Sberbanci. Otkrivaju da su predmet interesa uglavnom apartmani na moru i kuće za odmor. (VWM/VL)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koji k…c sjede u Saboru i dižu smrdljive ruke kad im isti Zakon ima dva kontradiktorna tumačenja???

samo jos jedan dokaz diskrecijskog tumacenja zakona, po istom zakonu prije nije moglo, a sada moze jer se neko predomislio. to je smijesno i jadno u isto vrijeme

New Report

Close