ROZP upozorava da sada treba odlučiti kako se grijati na jesen

Autor: Agencija VLM , 03. srpanj 2013. u 12:57
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Novi zakon stupa u petak na snagu i predviđa prekupca toplinske energije. U Gradskoj toplani posljednjih tjedana bez zahtjeva za izdvajanjem.

Dobili smo posljednjih tjedana samo dva upita koja se odnose na izdvajanje iz središnjeg toplinskog sustava, a niti jedan zahtjev – kaže direktor Gradske toplane Inoslav Latković, iako predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača Željko Tomašić upozorava da bi se upravo sada trebalo odlučiti kakvo grijanje koristiti na jesen.

 Tri toplinska sustava

 Zakonodavac Zakonom o tržištu toplinske energije, koji je na snazi od petka, uvodi kupca kao posrednika između opskrbljivača i krajnjeg kupca, to jest korisnika. Opskrbljivač prodaje energiju kupcu, pravnoj osobi koja radi uime i za račun suvlasnika.

Kupac energiju prodaje dalje krajnjem kupcu. Latković dodaje, ukoliko se tržišno ne pronađe kupac, da će ga odrediti sud, i to će tada biti predstavnik suvlasnika ili opskrbljivač. Zakon prepoznaje tri oblika sustava. Prvi je samostalni koji se sastoji od kotlovnice, mjerila potrošnje i unutarnjih instalacija, a tim sustavom upravlja i održava ga kupac toplinske energije.

 – Ovdje se ne koriste gradske vrelovodne instalacije – objašnjava Tomašić. Na taj način jedna zgrada ima vlastitu toplanu. Zatvoreni toplinski sustav u ROZP-u nazivaju kvartovskim grijanjem, kakav će vjerojatno tek kasnije zaživjeti. Sada koristimo središnji sustavgrijanja Toplane.

 – Osim što bi već sada morali odabrati modeli, suvlasnici bi do kraja srpnja trebali sklopiti međuvlasničke ugovore kojima će se ovlastiti predstavnici stanara – kaže Tomašić.Stari zakon određuje da je izdvajanje moguće uz pristanak svih korisnika na istom mjernom mjestu, nosada se gleda veličina stanova, pa je potrebno prikupiti suglasnost vlasnika čiji stanovi čine više od polovice ukupne kvadrature stanova na mjernom mjestu.

– Tada je ovlašteni predstavnik dužan zahtjev ovjeriti i dostaviti kupcu na davanje suglasnosti. Radi se glavni projekt izdvajanja, koji mora provesti ovlašteni izvođač. Izvođač daje pisanu izjavu da je izdvojio u skladu s glavnim projektom i pravilima struke. Projektant tada daje suglasnost, a izjave projektanta i izvođača čuva upravitelj – objašnjava Latković.

 Kasne sa primjenom

 Naposljetku se obavještava opskrbljivač – Toplana.

 – Novi zakon će se moći primjenjivati tek kada se donese podzakonski akt, za što je rok šest mjeseci, stoga će primjena sigurno kasniti – ističe Tomašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close