Roglićeva vizija izlaska iz krize svodi se na dvije ključne poluge, a trošak financiranja je najmanje 40 milijardi kuna

Autor: Suzana Varošanec , 01. travanj 2020. u 14:44
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Država u ovom trenutku, kaže, mora investirati u gospodarstvo da joj kasnije to oporavljeno gospodarstvo vrati, jer je logika  sljedeća –  ako gospodarstvo bankrotira,  onda neće biti ni države.

Vlada će izgleda poduzetnicima koji su  pogođeni  korona krizom  omogućiti i nove ekonomske mjere koje su najpoželjnije – moguće i one  koje se tiču otpisa obveza, pa tako i  socijalnih doprinosa, odnosno omogućit će koliko je potrebno da se gospodarstvo  oporavi od  krize te  da kasnije može normalno poslovati.
Mišljenje je to jednog od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca, njezinog bivšeg predsjednika i ujedno aktualnog predsjednika Nadzornog odbora HUP-a  Branka Roglića. Ovaj poduzetnik u čijem je vlasništvu najveći europski  distribucijski lanac roba široke potrošnje tvrtka Orbico u telefonskom razgovoru u prvi plan stavlja jedan posebno važni  fokus za sve građane i poduzetnike. Naime, u ovom trenutku glavna borba je za stabilnost državnog proračuna, kaže, jer je to borba za stabilnost države.
“To je ključ, a Vlada dosad odlično radi svoj posao u uvjetima najveće krize nakon 2. Svjetskog rata. Siguran sam da nećemo dozvoliti da vrijednosti i samostalnost države za koju su drugi ginuli u Domovinskom rati danas budu ugroženi. Svi moramo snositi u ovom slučaju odgovornost  te  za stabilnost hrvatskog proračuna preuzeti na sebe    dio štete,  kako građani, tako i poduzetnici”, kaže Roglić.
Posrijedi je odgovor poduzetnika čija je kompanja lani ostvarila 2,4 milijarde eura ukupnog prihoda poslovanjem u  20 zemalja EU, na kritike koje su u javnom prostoru sve glasnije ne samo od dijela političara, nego i pojedinih poduzetnika. Riječ je o kritikama , kako on tumači, onih koji  nikad nisu ništa investirali pa ne razumiju problematiku poduzetništva ili su pak mali  poduzetnici koji skučeno gledajući samo svoj posao, gube iz vida širi okvir. Također, i na kompanijskoj razini zanimljiv je njihov dobar primjer upravljanja poslovanjem u kriznim okolnostima: naime, s  8 i pol tisuća radnika Orbico čak bilježi rast prihoda od nekoliko posto u prvom kvartalu, s time da doslovno nijedan njihov radnik nije zaražen Covida–19 virusom,  prvenstveno zbog mjera organizacije posla u novim uvjetima.
Na pozicijama podrške Vladinim potezima, tako  tvrdi i da Vlada najbolje zna gdje može i koliko ‘uštipnuti’, dok  po njegovoj procjeni trošak financiranja nastale krize u Hrvatskoj može  iznositi  najmanje između  30 i 40 milijardi kuna (s obzirom na nepoznanicu koliko će ugroza trajati) te predstavlja svoju viziju izlaska.
Roglićeva vizija kako se može iz ove krize izići, podrazumijeva zaduživanje države radi pomoći gospodarstvu na poseban način – dakle ne kroz kreditiranje tvrtki, nego kroz ulazak države u vlasništvo kompanija koje su bitne za državu.  Država u ovom trenutku, kaže, mora investirati u gospodarstvo da joj kasnije to oporavljeno gospodarstvo vrati, jer je logika  sljedeća –  ako gospodarstvo bankrotira,  onda neće biti ni države.
“Očekujem  da će realni sektor trebati smanjiti plaće i rashode između 20 i 40 posto, a javni sektor od 15 do 20 posto. Usto,  Hrvatska će od EU za sanaciju gospodarske krize dobiti blizu 10 milijardi kuna, tako da razliku koja državi treba,  Vlada može riješiti tako da uzme kredit od MMF-a, te pomogne  poduzećima koja su važna  za državu, kako bi u krizi opstala. Međutim, država treba novu financijsku injekciju plasirati kroz dokapitalizaciju kompanija, što znači da će kad kriza prođe država prodati svoj udjel vlasnicima koje je  dokapitalizirala, iz čega će vratiti dug MMF-u. To je moja vizija kako se može iz ove krize izići, i pored mnogih scenarija, smatram da je  ovo jedan od  mogućih ”, kaže Roglić.

Komentirajte prvi

New Report

Close