Četvrti tjedan ožujka sa 65 posto manje fiskaliziranih računa, dvije djelatnosti najjače pogođene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2020. u 13:38
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uugostiteljstvu i turizmu izdano je 96 posto manje računa ili njih nešto manje od 289 tisuća, a iznos je smanjen za 93 posto, na 19,2 milijuna kuna.

U četvrtom tjednu ožujka u odnosu na isto razdoblje lani, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa smanjen je za 65 posto, a njihov iznos za 50 posto, podaci su Porezne uprave.

U razdoblju od 23. do 29. ožujka ove godine u svim djelatnostima izdano je 14,53 milijuna računa, u odnosu na njih gotovo 42 milijuna u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u četvrtom tjednu trećeg mjeseca ove godine dosegnula je 1,55 milijardi kuna, u odnosu na 3,1 milijardu u istom lanjskom tjednu, podaci su iz informacije o sustavu fiskalizacije koju je Porezna uprava u srijedu objavila na svojim internetskim stranicama.

U tom je razdoblju u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala vidljivo smanjenje broja računa od 57 posto, na 10,7 milijuna, a iznosa računa za 44 posto, na 1,2 milijarde kuna.

Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 96 posto manje računa ili njih nešto manje od 289 tisuća, a iznos je smanjen za 93 posto, na 19,2 milijuna kuna.

Na tjednoj razini 50 posto manje fiskaliziranih računa

Uspoređujući četvrti i treći tjedan ožujka ove godine, vidljivo je da je u zadnjem tjednu proteklog mjeseca u odnosu na razdoblje od 16. do 22. ožujka u svim djelatnostima u sustavu fiskalizacije broj računa pao za 50 posto, dok je njihova vrijednost manja 45 posto.

U trgovini je broj računa bio manji za 47 posto, a njihova vrijednost 44 posto. U ugostiteljstvu i turizmu broj računa je manji za 84 posto, a njihova vrijednost je smanjena 67 posto.

Od početka korona-krize vrijednost računa na godišnjoj razini manja sedam posto

Iz usporedbe podataka iz sustava fiskalizacije za razdoblje od 24. veljače do 29. ožujka ove godine, koliko traje korona-kriza u Hrvatskoj, a u odnosu na one za razdoblje od 23. veljače do 29. ožujka 2019. godine, na godišnjoj razini vidljivo je smanjenje broja računa od 20 posto, dok je vrijednost fiskaliziranih računa manja za sedam posto.

Ove godine, naime, u tom razdoblju izdano je 167,5 milijuna računa, čija vrijednost doseže 14,4 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju 209,4 milijuna računa, ukupne vrijednosti 15,5 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj računa smanjen je u tom razdoblju 15 posto, na 105 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala tri posto, na 10,6 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježeno je smanjenje broja računa od 37 posto, na 20,6 milijuna, dok je vrijednost računa pala 41 posto, na 767,3 milijuna kuna.

Osim što je pokazatelj značajnog slabljenja gospodarske aktivnosti, manji broj računa i njihova iznosa izravno utječe na punjenje državne blagajne, prvenstveno na smanjenje proračunskog prihoda od PDV-a.

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je iznio da će gubitak državnih prihoda od slabije naplate PDV-a biti veći od 1,5 milijardi kuna za mjesec i pol dana, s čime se ovih dana barata u javnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close