Roglić: Oko Agrokora možemo očekivati dosta sudskih procesa

Autor: Poslovni.hr , 14. kolovoz 2017. u 08:33
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Sumnja da će koncern moći opstati u obliku kakvom sada posluje.

"Nisam siguran da će Agrokor moći ostati ovakav kakav jest. To bi bilo dobro, ali to očito nije moguće. On će ostati jedan skup članica koncerna koje su dugoročno održive. Sve sasvim sigurno nisu", komentira situaciju u posrnuloj hrvatskoj kompaniji Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico.

"Mislim da se dogodilo ono što se trebalo dogoditi. Nadam se da je to i konačni kraj jednog načina poslovanja koji je stvoren tijekom naše tranzicije. Očito je da su postojale određene, još uvijek nejasno definirane, veze između privatne imovine gospodina Todorića i države. Taj poslovni model nije dobar i vjerujem da će, preuzimanjem odgovornosti države za probleme u Agrokoru, on biti odbačen te da će se uspostaviti tržišni odnosi kao i u bilo kojoj drugoj kapitalističkoj državi. Mislim da ovdje možemo očekivati dosta sudskih procesa", komentirao Roglić sitauciju u Agrokoru za Jutarnji list.

Sumnja da će koncern moći opstati u obliku kakvom sada posluje.

"Nisam siguran da će Agrokor moći ostati ovakav kakav jest. To bi bilo dobro, ali to očito nije moguće. On će ostati jedan skup članica koncerna koje su dugoročno održive. Sve sasvim sigurno nisu. A te koje nisu, uz preveliku administraciju, razlog su što se s kompanijom dogodilo to što se dogodilo", kaže biznismen.

Na pitanje je li istina, kako je zaključio guverner Vujčić, ‘da su svi sve znali’, Roglić je komentirao: "Sigurno je da neki nisu prihvatili takav način poslovanja. Primjerice, te famozne mjenice. Pa, ja prvi nisam prihvatio te mjenice. Kakva je to mjenica koju – ako Agrokor ne plati – moramo platiti mi?! Mjenica bi trebala biti garancija plaćanja. Gdje je tu garancija? Evidentno je da su takvo poslovanje prihvaćale tvrtke koje su bile unutar tog Agrokorova kruga. Kako je taj krug formiran, što je to njih povezivalo, ja to ne znam. Možda je tu bila uključena država, državne institucije. Sad vidimo nove informacije o ulozi države u financiranju Agrokora o kojima prije nismo ništa znali, no netko je očito znao. Utoliko, ako guverner kaže da su svi sve znali, treba mu barem pola vjerovati. Barem polovica ljudi na odgovornim pozicijama je znala sve o poslovanju Agrokora."

Komentirajte prvi

New Report

Close