Rodna ravnopravnost ključna za napredak društva i gospodarski rast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. veljača 2024. u 23:00
Foto: Konferencija_Rodna ravnoporavnost na upravljačkim pozicijama kao faktor uspjeha

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica kazao je da je poboljšanje rodne ravnopravnosti preduvjet stvaranja društva jednakih prilika i mogućnosti.

Rodna ravnopravnost ključna je za napredak društva u svim segmentima te preduvjet za nastavak gospodarskog rasta, istaknuto je u petak na konferenciji “Rodna ravnopravnost na upravljačkim pozicijama kao faktor uspjeha” u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Veleposlanstva Kanade u Hrvatskoj.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica kazao je da je poboljšanje rodne ravnopravnosti preduvjet stvaranja društva jednakih prilika i mogućnosti. “Poznato je da zemlje s najboljim politikama rodne ravnopravnosti imaju i ostvaruju značajne prednosti te da rodna ravnopravnost u ekonomskom smislu dovodi do snažnijeg rasta BDP-a i boljeg društvenog balansa”, istaknuo je.

Naveo je kako podaci o korporativnom upravljanju u Hrvatskoj pokazuju da je udio žena u nadzornim odborima (NO) 23 posto, a prosječan broj žena u upravama 16 posto. Iako se uočava trend blagog rasta, evidentno je da tu treba napraviti više, ustvrdio je ministar.

Također je istaknuo kako je implementacija Direktive o poboljšanju rodne ravnoteže u upravama i nadzornim odborima kompanija prilika da se u rodnoj ravnopravnosti učini korak više – u obrazovnom sustavu, trgovačkim društvima ali i svakodnevnici, u kojoj rodna ravnopravnost postaje standard, a ne pravilo.

Naime, Direktiva o poboljšanju rodne ravnoteže u upravama i nadzornim odborima kompanija na burzi stupila je na snagu krajem 2022., a države članice do kraja 2025. Europskoj komisiji trebaju dostaviti izvješće o mjerama poduzetim radi postizanja njome određenih ciljeva. Konkretno, treba osigurati da do 30. lipnja 2026. najmanje 40 posto radnih mjesta neizvršnih direktora ili 33 posto svih direktorskih mjesta bude popunjeno podzastupljenim spolom.

Hrvatska je, kako je rečeno, u 2024. obvezna prenijeti Direktivu u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Weber: U Hrvatskoj postoji velik broj žena koje su spremne odmah preuzeti upravljačke pozicije

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber je kazala kako je participacija žena, osobito na upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj ispod onoga što bi željeli. Trenutna situacija u Hrvatskoj za listane kompanije pokazuje da je 16 posto žena u upravama i 23 posto u NO, što je daleko od željene situacije, rekla je Weber.

Smatra kako bez striktne zakonske regulative i konkretnih mjera i ciljeva situacija se neće promijeniti na bolje. Ako se i mijenja, ne mijenja se dovoljno brzo, kazala je.

Weber je najavila ponovno aktiviranje Baze žena HUP-a kao snažan instrument kojim se želi istaknuti značajan broj kvalificiranih žena spremnih preuzeti odgovorne upravljačke uloge. Cilj je, kako je kazala, okupiti ne smo žene iz gospodarstva već i iz javnog sektora. “Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoji ogroman broj žena koje su spremne odmah preuzeti upravljačke pozicije”, istaknula je.

Navela je i kako će HUP promovirati ženske kvote kao alat za postizanje ne samo rodne jednakosti nego i veće profitabilnosti uvođenjem žena na upravljačke pozicije. Također će se boriti da Direktiva ne ostane samo obveza za listane kompanije već da se šire primjeni, odnosno i na državne kompanije.

Zakonodavac bi u kompanijama u njegovom vlasništvu trebao primjerom pokazati kako se treba promovirati rodna ravnopravnost, kazala je Weber napominjući kako nije našla niti jednu ženu na čelu državnih kompanija. “Malo me to razočarava i rastužuje i nadam se da će se to promijeniti”, istaknula je.

I zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec naglasila je važnost rodne ravnopravnosti na upravljačkim pozicijama.

“Politika ove gradske uprave je puna rodna ravnopravnost na svim razinama u gradskoj upravi, u ustanovama i poduzećima, te posebno poticanje sudjelovanja žena na upravljačkim funkcijama”, istaknula je.

Komentirajte prvi

New Report

Close