Naš student Branimir Budija nagrađen na međunarodnoj izložbi inovacija

Autor: Borivoje Dokler , 03. travanj 2023. u 13:40

Robotizirana invalidska kolica inovatora iz Nina ‘vratila’ se s medaljom iz Bangkoka

Branimir Budija, student pete godine zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, iz Bangkoka se vratio s brončanom medaljom. Na izložbi inovacija IPITEX 2023, gdje se okupilo više od tisuću inovatora iz 24 države Azije, Afrike i Europe, nagrađen je njegov izum robotiziranih invalidskih kolica. Branimir je na ideju za kolica došao kad mu je prijatelj Marko, koji je fizioterapeut, pričao o poslu i rekao kako mu je teško podizati i premještati pacijente iz invalidskih kolica na bolnički krevet, što je problem svom medicinskom osoblju jer se javlja veliko naprezanje i bolovi u leđima.

Mehatronički sustav

“Tad sam dobio ideju kako bi bilo dobro napraviti kolica koja bi mogla sama obavljati transfer pacijenta uz minimalnu pomoć medicinskog osoblja. Par dana kasnije mentor na fakultetu pokazao mi je veliki cilindar i rekao kako bi bilo dobro s njim nešto podizati, možda čak i čovjeka, pa su mi se počele se ‘stvarati’ razne ideje u glavi”, kaže mladi inovator iz Nina te objašnjava kako su njegova robotizirana kolica mehatronički sustav, tj. spoj pneumatike i elektronike u jednu funkcionalnu cjelinu. “Ona koriste tri pneumatska cilindra, jedan veći za podizanje pacijenta na visinu bolničkog kreveta te dva manja koja podižu noge kako bi se omogućio ležeći položaj pacijenta.

Invalidska kolica se postave paralelno s bolničkim krevetom, pritisne se crveni gumb koji se nalazi na stražnjoj strani kolica na rukohvatu te on aktivira podizanje pacijenta do završne pozicije, tj. pozicije kada se pacijent nalazi u ležećem položaju paralelno s bolničkim krevetom. Tada se pacijenta može lakše i bez prevelikog naprezanja premjestiti na krevet, a ponovnim pritiskom na gumb kolica se vraćaju u početni položaj”, opisuje Budija i nadodaje da je prva kolica modelirao u programu SolidWorks nakon čega je počeo razmišljati o tome koje mu sve komponente trebaju, na koji način ih spojiti te što sve treba kako bi sustav bio funkcionalan. Tijekom izrade kolica, napominje, pojavio se problem stabilnosti zbog težine pacijenta. “Kako bi dobio ležeći položaj bilo je potrebno rotirati kolica oko nečega pa sam napravio potporni ležaj ugrađen s dvije paralelno zavarene cijevi na određenoj udaljenosti.

Kako nisam znao rukovati svim alatima koji su mi bili potrebni za izradu, koristio sam radionicu od majstora Matešića iz Ninskih Stanova koji mi je objasnio rad svih potrebnih strojeva i alata”, kaže student FSB-a. Što se tiče daljnjih planova s kolicima, Budija ističe da ih ima dosta, ali mu je trenutno najvažnije usavršiti ih tako da se mogu koristiti i kod odraslih jer je trenutačni model prilagođen djeci.

Više ulagati u izume

Svakako će, kaže, poraditi na autonomnosti samog sustava kako bi se kolica mogla samostalno kretati i imati komunikaciju s mobitelom/internetom. Inovator iz Nina ističe kako zbog obveza na fakultetu trenutno ne radi na drugim izumima, ali ima jako puno ideja pa će i to doći na red.

1000 inovatora

iz 24 države Azije, Afrike i Europe sudjelovalo je na izložbi u Bangkoku

Prvo natjecanje na kojem je sudjelovao bila je Inova mladih u Osijeku sredinom listopada, gdje je osvojio više nagrada, među kojima i zlatnu medalju, Special Award od Universitatea Politechnica Timisoara i Special Prize University of Sibiu iz Rumunjske.

Nakon toga, uslijedilo je natjecanje IPITEX u Bangkoku na koje je posebno ponosan. Što se tiče planova nakon završetka fakulteta, Budija kaže kako ih još nema točno definirane, ali bi se volio baviti razvojem robotskih sustava, PLC programiranjem i područjem medicinske robotike, ali će vidjeti što budućnost nosi. Kaže da nije upoznat kakvo je točno stanje u drugim zemljama u pogledu pokretanja inovacija, izuma i patenata, ali zna da Hrvatska dosta loše kotira s patentima na državnoj razini.

“Smatram da je to vjerojatno zbog straha ljudi pa bi ih trebalo više ohrabrivati. Također, trebalo bi općenito više ulagati u izume i patentiranje pa bi situacija postala bolja. Naravno, tko ima volju može se za sve izboriti”, poručuje Badija.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close