RH traži izjednačenje s ostalim članicama u trgovini s trećim zemljama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. svibanj 2014. u 15:19
Joško Klisović; Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zahtjev je na sastanku Vijeća za vanjske poslove, koji je posvećen trgovinskim pitanjima, iznio zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Hrvatska je u četvrtak zatražila od Europske komisije da ubrza pregovore na sklapanju dodatnih protokola na trgovinske sporazume koje EU-a ima s trećim zemljama, a u koje Hrvatska ni nakon deset mjeseci članstva još nije uključena zbog čega štetu trpe njezini izvoznici.

Zahtjev je na sastanku Vijeća za vanjske poslove, koji je posvećen trgovinskim pitanjima, iznio zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

"Zatražili smo od Komisije da ubrza pregovore i sklapanje dodatnih protokola na sporazume s trećim zemljama kako bi se trgovačke povlastice odnosile i na Hrvatsku i kako ona više ne bi bila diskriminirana u odnosu na ostale članice EU-a", rekao je Klisović.

Klisović je rekao da Hrvatsku posebno zabrinjava ugovor s Bosnom i Hercegovinom, o kojem pregovori nisu ni započeli jer ta zemlja odbija prihvatiti načelo tradicionalne trgovine.

Kod svakog novog proširenja EU zaključuje dodatne protokole na postojeće trgovačke sporazume s trećim zemljama, a pregovori o tome se uvijek vode prema načelu da se održi dotadašnja razina trgovačke razmjene. To načelo još ne prihvaća Bosna i Hercegovina.

Situacija s ostalim zemljama je nešto bolja. Sa Srbijom je Komisija parafirala protokol i sada se očekuje da nova vlada u toj zemlji dogovori s Komisijom datum potpisivanja kako bi se protokol mogao odmah privremeno primjenjivati ne čekajući njegovu ratifikaciju.

Klisović je izrazio nadu da će situacija s Alžirom biti ubrzano riješena. Alžir je poslao notu kojom priznaje Hrvatsku kao članicu EU-a i slijedom toga trebao bi prestati naplaćivati carine po stopi od 15 posto na uvoz hrvatske robe.

EU je do sada potpisala dodatne protokole na Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju s Albanijom, Crnom Gorom i Makedenijom i oni se već privremeno primjenjuju.

Također je potpisan dodatni protokol na sporazum o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom, ali se još ne provodi dok se ne obavi proces ratifikacije.

S ostalim zemljama s kojima EU ima ugovore o slobodnoj trgovini pregovori su u tijeku.

Zbog sporosti u sklapanju tih dodatnih protokola na gubitku su hrvatski izvoznici na koje se primjenjuju pune carinske stope zbog čega je u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale zemlje članice EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close