Republika Srpska planira gradnju odlagališta radioaktivnog otpada kod Dubrovnika?

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2020. u 12:43
Foto: Getty Images

Već smo uputili inicijativu prema zajedničkim institucijama da se putem MIP-a omogući i našem ekspertnom timu da mogu ući na teritorij općine Dvor u Hrvatskoj, te da paralelno s njima rade istraživanja”, rekla je Golić.

Srpska gradnju ovakvog odlagališta vidi kao recipročnu mjeru na namjeru Hrvatske da gradi takvo odlagalište na Trgovskoj gori, potvrdila je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo istaknuo je danas na sjednici Narodne skupštine RS da prema jučerašnjim informacijama Hrvatska definitivno kreće u izgradnju skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

“To praktično znači da ćemo u iduće dvije do tri godine na granici Republike Srpske imati oko 3.000 kubnih metara radioaktivnog otpada. Znamo da su institucije RS i BiH preduzele niz aktivnosti na spriječavanju ovog, međutim sve te aktivnosti su ostale bez efekta. Potencijalno, ovim može biti ugroženo oko 200.000 ljudi. Da li razmišljate o eventualnim recipročnim mjerama prema Hrvatskoj, na primjer o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u brdima iznad Dubrovnika“, upitao je Bundalo, piše B92.

Golić je odgovorila da se razmišlja o tome, kao i da se o ovom problemu svakodnevno razgovara.

“Imenovali smo ekspertni i pravni tim koji će preduzeti sve aktivnosti, pratimo aktivnosti Hrvatske, čim se bave, trenutno objavljuju zaključke za izbor kuće koja će raditi geološka, seizmološka i druga istraživanja.

Već smo uputili inicijativu prema zajedničkim institucijama da se putem MIP-a omogući i našem ekspertnom timu da mogu ući na teritorij općine Dvor u Hrvatskoj, te da paralelno s njima rade istraživanja”, rekla je Golić.

Dodala je da je formiran i pravni tim koji čine eminentni suci ustavog prava, suci koji su sudjelovali u arbitražnim postupcima, te da su u kontaktima sa ekspertima iz Sloveniije koji imaju veliko iskustvo u sporu između Slovenije i Italije.

“Oni trebaju proučiti u kojem momentu trebamo pokrenuti tužbu na Međunarodnom sudu, a za tu tužbu je potrebno imati određena istraživanja tla i na čemu da se baziramo. Timovi imaju zadatak da vide na koji način možemo predložiti Međunarodnom sudu privremenu mjeru za obustavljanje svih aktivnosti.

Činjenica je, a to znaju i oni, da je samo jedan uvjet ispunjen, a to je naseljenost po glavi stanovnika, što je za dobrosudske odnose katastrofa. Razmišljamo o tom Vašem prijedlogu, vjerujte, rekla je Golić.

Komentirajte prvi

New Report

Close