Rekordan broj paketskih usluga u četvrtom kvartalu

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2023. u 21:59
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Prihodi od obavljanja poštanskih usluga neprekidno rastu već nekoliko tromjesečja.

U četvrtom tromjesečju prošle godine nastavljen je rast paketskih usluga te ih je ostvareno rekordnih 8,9 milijuna, što je za 5,8 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 1,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvijestila je u petak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Veći broj paketa rezultirao je i povećanjem njihovog udjela na ukupnom tržištu na kojemu paketi zauzimaju više od 13 posto, što je najveći udjel do sada. Istovremeno, smanjen je ukupan broj poštanskih usluga u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 1,9 posto, dok je na godišnjoj razini ukupni broj usluga pao za 0,5 posto.

U posljednjem lanjskom tromjesečju zaustavljen je rast usluga u međunarodnom prometu prisutan nekoliko tromjesečja za redom. Ostvareno je ukupno 4,5 milijuna usluga, što je za oko šest posto manje nego u prethodnom tromjesečju i za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi od obavljanja poštanskih usluga neprekidno rastu već nekoliko tromjesečja tako da je u četvrtom tromjesečju ostvareno 547 milijuna kuna što je za 0,4 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine i za četiri posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Na povećanje prihoda najviše je utjecao rast paketskih usluga i usluga s dodanom vrijednosti (ekspresnih pošiljaka) koje su porasle za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi su rasli i na godišnjoj razini te su u 2022. iznosili oko 2,09 milijardi kuna, što predstavlja povećanje za 5,4 posto u odnosu na 2021. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close