Idealno za one koji izbjegavaju gužve na Jadranu: Regija sa sezonom dužom nego na moru ide u nove investicije

Autor: Marija Crnjak , 28. srpanj 2022. u 11:09
Ljetni festival Grin fest na kojem je nastupalo 10 domaćih bendova, potaknuo je potrošnju i turistički promet/TZ 4 RIJEKE

Područje 4 rijeke u Karlovačkoj županiji cilja 100.000 noćenja do 2029.

Oni koji izbjegavaju gužve na Jadranu usred sezone, putnici na more kojima treba pauza u prirodi, vikend izletnici i ljubitelji aktivnog odmora, iz Njemačke, Austrije, pa i skandinavskih zemalja te Zagreba, najčešći su gosti koje nastoji privući Turistička zajednica područja 4 rijeke u Karlovačkoj županiji.

Idealno polazište
Radi se o jednom od TZ-ova nastalih udruživanjem manjih turističkih zajednica (Duga Resa, Barilović, Bosiljevo, Generalski Stol, Netretić), s tim da je ova inicijativa došla i prije nego što je zakonom predviđeno financijsko poticanje ovakvih projekata, još 2018. godine.

Nakon izazovnog razdoblja pandemije u kojem su čak uspjeli organizirati nekoliko vrlo posjećenih manifestacija, u TZ područja 4 rijeke spremaju se podržati razvoj snažne kontinentalne destinacije koja ima značajno dulju sezonu od Jadrana, a jedan od ciljeva im je povećati broj noćenja po dolasku.

1360

kreveta u 150 objekata nalazi se na području Duge Rese, Barilovića, Bosiljeva, Generalskog Stola i Netretića

“Prosjek nam je 2-3 noćenja po dolasku, i za početak ćemo biti vrlo zadovoljni da to proširimo na bar četiri noćenja, što se planira uvođenjem novih sadržaja i atrakcija, ali i smještajnih kapaciteta.

Naš smještaj između Zagreba i Jadrana, na sat vremena od Plitvica, idealan je kao polazište za obilazak cijele zemlje, a u destinaciji već imamo dovoljno aktivnosti za različite profile gostiju, i te komparativne prednosti nastojimo potencirati i komunicirati tržištu”, otkriva nam Ivan Puškarić, direktor TZ Područja 4 rijeke, koji je nedavno ponovno izabran na poziciju na koju je 2018. došao iz privatnog sektora.

Puškarićeva obitelj, naime, već 50 godina razvija ugostiteljski biznis Zeleni kut na Mrežnici, gdje je i stekao prva radna iskustva, a u turizam je usmjerio i formalno obrazovanje na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Autokamp Slapić u Belavićima ima dulju sezonu nego mnogi kampovi na Jadranu/K. Š. FABAC/PIXSELL

Uz punu podršku kolega iz sektora i lokalne zajednice, Puškarić je na poziciju došao s ambicioznim planovima, no uskoro je uslijedila pandemija zajedno s padom prihoda.

Unatoč tome održali su važne manifestacije u prethodne dvije godine, djelomice zahvaljujući potporama za udruživanje te turistički nerazvijena područja.

Posebno se ističe ljetni festival Grin fest u trajanju od 10 dana, na kojem je nastupalo 10 domaćih bendova, što je bilo besplatno za posjetitelje, ali je potaknulo potrošnju i turistički promet.

U ovoj godini od HTZ-a su dobili novac za postavljanje kupališnih svlačionica, za izradu turističke karte područja, postavljanje bijele i smeđe signalizacije te manifestaciju Ljeto na četiri rijeke. Područje koje pokriva ove će godine noćenjima pokriti promet iz 2019. godine od 70.000 noćenja, a cilj je u idućih sedam godina premašiti 100.000 noćenja.

To se može postići i gradnjom novih smještajnih kapaciteta, s obzirom da čak polovicu noćenja područja ostvaruje Kamp Slapić, nagrađivani kamp koji ima dulju sezonu nego mnogi kampovi na Jadranu.

Smjer prema kvaliteti
Na području ovih pet lokalnih jedinica trenutačno je 150 objekata s 1360 kreveta, i to je većinom privatni smještaj, restorani sa sobama koji imaju potencijal prerasti u male hotele, te nekolicina hotela s najviše 3 zvjezdica.

Ivan Puškarić, direktor Turističke zajednice Četiri rijeke /K. Š. Fabac/PIXSELL

Turističke agencije nude najčešće aktivni odmor ili posjet u sklopu obilaska šire regije, a TZ je većinu oglašavanja prebacio na online platforme, što je jeftinije i ima značajan doseg. Puškarić ističe da je u ovoj destinaciji već vidljiv smjer prema sve kvalitetnijem smještaju od bar 4 zvjezdice, za što postoji potražnja gostiju.

“U planu je gradnja još dva kampa. Jedan veliki već se gradi u sklopu Turističko sportskog centra Korana u Donjem Velemeriću, to financira općina Barilović koja ga poslije planira dati u koncesiju. Raspisivanje natječaja očekuje se na jesen. Drugi projekt bit će nešto manji, to će biti glamping u općini Generalski Stol na Mrežnici, i to je privatna investicija”, kaže nam Puškarić.

Ostaje pitanje što će biti s atrakcijama koje se već dugo planiraju i najavljuju, kao što su izgradnja golf igrališta i adrenalinskog parka Duga Resa. Grad je prije nekoliko godina pokrenuo incijativu izgradnje adrenalinskog parka “Šetnja s oblacima” na brdu Vinica, no taj projekt još nije krenuo.

Također je izrađen Master Plan Golf projekta Duga Resa, po kojem je na lokaciji Mrežnički brig predviđena izgradnja golf igrališta sa 18 polja, Akademije, Golf kuće sa hotelskim dijelom, gospodarske zgrade, različitih sportsko-rekreacijskih sadržaja, ali i kuća i vila te heliodroma i sportskog aerodroma.

Komentirajte prvi

New Report

Close