Reforma vodnokomunalnog sektora i specijalizirana edukacija u sektoru javne odvodnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2015. u 14:53
Arhivska fotografija: Marijan Sušenj / Pixsell

Reforma vodnokomunalnog sektora trebala bi biti zaokružena do kraja drugog kvartala ove godine.

Reforma vodnokomunalnog sektora trebala bi biti zaokružena do kraja drugog kvartala ove godine, a radi se i na novom zakonu o vodnim uslugama, izjavio je u utorak pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić nakon radnog sastanka oko uspostave specijalizirane edukacije u sektoru javne odvodnje.

Kurečić objašnjava kako će se iz postojećeg zakona o vodama izdvojiti dio koji se odnosi na vodokomunalnu djelatnost te da se intenzivno radi na novom zakonu koji će se zvati zakon o vodnim uslugama.

Očekuje da će prijedlog tog zakona biti u prvom čitanju do kraja prvog kvartala i da će biti usvojen do kraja drugog kvartala. Stupanjem zakona na snagu počet će aktivna provedba reformi, kazao je Kurečić.

Hrvatska je postupku je reforme vodnokomunalnog sektora na temelju obveza preuzetih pristupanjem EU. Reformom se želi podići kvaliteta vodnih usluga, sigurnost opskrbe pitkom vodom, smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, razvoj vodnokomunalne infrastrukture i povećanje stupnja priključenosti na sustave javne vodoopskrbe i odvodnje, jedinstvena cijena vodnih usluga na uslužnom području, bolje korištenje bespovratnih sredstava iz fondova EU i u konačnici smanjenje negativanog utjecaja ispuštanja otpadnih voda na stanje voda i okoliša u cjelini.

Za vodnokomunalni sektor važna je uspostava specijaliziranog programa obuke za rukovođenje i operativno upravljanje sustavima javne odvodnje i uređajima za pročišćavanje otpadnih voda. S obzirom da je za rad na uređajima za pročišćivanje voda i tehnologijama koje se koriste potrebno dodatno usavršavanje djelatnika, Njemačka je ponudila svoje stručnjake kako bi se Hrvatska lakše prilagodila novim uvjetima i potrebama tržišta, kazao je Kurečić.

Djelatnost javne vodoopskrbe u Hrvatskoj je relativno dobro razvijena tako da je postotak priključenosti na te sustave prosječno 85 posto, a u urbanim područjima i više od 95 posto. Međutim, problem su veliki gubici iz tih sustava pa djelatnost javne odvodnje još treba unaprijediti i znatno poboljšati u svakom smislu.

Uz pomoć sredstava koja se očekuju iz EU fondova i iz drugih izvora financiranja postupno će se graditi i dalje razvijati sustavi javne odvodnje, uključujući i uređaje za pročišćavanje otpadnih voda odgovarajućih stupnjeva pročišćavanja i obradu mulja, kazao je Kurečić.

Istaknuo je i kako je sigurno, učinkovito i ekonomično upravljanje izgrađenim i obnovljenim sustavima javne odvodnje izazov, kako za vodno-komunalna društva tako i za njihove vlasnike – jedinice lokalne samouprave.

S obzirom da se radi o naprednim tehnologijama važno je da vodno-komunalna društva raspolažu s kvalificiranim osobljem koje će znati upravljati na način da rezultat pročišćavanja otpadnih voda bude u granicama zakonom propisanih vrijednosti, a da istodobno cijena usluge javne odvodnje bude prihvatljiva za stanovništvo i gospodarstvo, rekao je Kurečić.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Hans Peter Annen ističe kako je ovo primjer dobre bilateralne suradnje na području zbrinjavanja otpadnih voda. Njemačka u tom području ima iskustva i spremna ih je podijeliti, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close