Redukcija vode neće rastjerati goste istarskih kampova

Autor: Marija Crnjak , 19. srpanj 2022. u 07:00
Zbog redukcije zatvaraju se tuševi na plažama/SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

U Istri je od ponedjeljka na snazi restrikcija vode prvog stupnja.

Redukcije vode u Istri, uvedene zbog velike suše, neće rastjerati turiste, niti će utjecati na turistički prihod, smatraju u Kamping udruzi Hrvatske, te napominju da su gosti potpuno svjesni situacije kako kod nas, tako i u većini zemalja Mediterana.

Kako je poznato, u Istri je od ponedjeljka na snazi restrikcija vode prvog stupnja, to jest zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice.

Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana. Ovakva odluka bila je donesena i 23. srpnja 2012., a tada je uključivala i poljoprivrednike, što zasad nije slučaj.

“Prioritet je pitka voda, kampovi Istre na koju se trenutno odnosi redukcija u potpunosti će poštovati zabrane i već su pravovremeno zatvorili tuševe na plaži i poduzeli adekvatne mjere zabrane i redukcije pranja javnih površina i navodnjavanja.

U svakom slučaju, istarski kampovi poučeni iskustvom iz 2012. kada je situacija bila još gora, aktivno će upravljati tim problemom kako bi se čim manje reflektiralo na moguće neugodnosti na gosta i ujedno spriječilo pogoršavanje situacije s manjkom vode.

Također, u svakodnevnom radu iskoristit će se i drugi alati, poput korištenja iskorištene pročišćene vode, vode koja nije za piće iz raznih cisterni te drugih prirodnih izvora ukoliko su raspoloživi”, pojasnio nam je Adriano Palman iz Kamping udruge Hrvatske.

Prije Istre, odluke o redukcijama vode još 5. srpnja uvele su Slovenija i Italija, zbog
rekordno niskog vodostaja rijeke Po i činjenice da je trenutačno stanje rezervi vode u Sloveniji kritično.

Komentirajte prvi

New Report

Close