Reakcija na članak o akreditaciji bolnica

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2013. u 13:11
Thinkstock

Agencija za kvalitetu i akreditaciju reagirala je na članak “Akreditacija bolnica počinje od siječnja 2014.”.

Agencija za kvalitetu i akreditaciju reagirala je na članak “Akreditacija bolnica počinje od siječnja 2014.” objavljen na internetskom portalu Poslovni.hr 23. listopada 2013. za koji navodi da iznosi krive interpretacije. Kako bi javnost dobila točnu i cjelokupnu informaciju ravnateljica agencija prof. dr. sc. Jasna Mesarić poslala je sljedeću reakciju:

"Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi radi na drugoj verziji hrvatskih akreditacisjkih standarda za bolnice koja se očekuje do kraja godine. Akreditacija bolnica pridonijet će kvaliteti zdravstvenog sustava.
Jasna Mesarić, ravnateljica Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi (AAZ) izjavila je da će akreditacijski postupak za bolnice biti spreman početkom 2014. godine.

Ističe da se aktivno radi na uspostavljanju nužnih uvjeta za uvođenje hrvatskog akreditacijskog sustava u zdravstvu, koji bi trebao povisiti kvalitetu usluga bolnica. Nova verzija akreditacijskih standarda za bolnice usklađena je s rezultatima provedene evaluacije postojeće verzije hrvatskih akreditacijskih standarda za bolnice (CroS 1) kao i zahtjevima ISQua principa za međunarodnu akreditaciju nacionalnog akreditacijskog programa. Vjerujem da će se do kraja iduće godine akreditirati prve bolnice", kaže profesorica Mesarić.

Dodaje da nacionalni akreditacijski program za državu ima prednost prije svega zbog financijskog aspekta vlasništva nad standardima. Korištenje akreditacijskih programa kao što su JCI, kanadski, australijski ili bilo koji drugi je prema iskustvu drugih zemalja skuplja varijanta. Budući da je temeljem zakona Hrvatska razvila hrvatske akreditacijske standarde za bolnice koji su objavljeni 2011. godine bilo je primjereno nastaviti s modelom nacionalnog akreditacijskog programa. Agencija planira ishoditi međunarodnu ISQua akrediatciju hrvatskih akreditacijskih standarda za bolnice i zbog toga je nužno da u razvoju i definiranju standarda budu poštivani metodološki zahtjevi.

U prezentaciji Mesarić navodi da još uvijek nema znanstvenih dokaza da akreditacija pridonosi povećanju kvalitete u zdravstvu. Međutim, ističe da brojni pokazatelji ukazuju da je to ipak tako. Prema njenom izlaganju akreditacijski postupak neće biti besplatan (prema postojećem Zakonu trošak akreditacije snosi bolnica i akreditacija nije obavezna).

Novo rukovodstvo Agencije predmet je naslijedilo i istražilo. Oba natječaja od prije dvije godine bili su objavljeni, ali je na tome stalo i nije došlo do potpisa ugovora, a u skladu s odredbama članka 18. Zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi troškove akreditacije snosi nositelj zdravstvene djelatnosti. Ističe kako su ti natječaji bez obzira na njihovu podlogu potaknuli svijest o potrebi uspostave sustava kvalitete i važnosti akreditacije kao vanjske ocjene kvalitete rada zdravstvenih ustanova."

Komentirajte prvi

New Report

Close