Reakcija iz Novalje: Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću

Autor: PD VL native tim , 13. kolovoz 2020. u 09:32
Grad Novalja

“Od početka ljeta vrše se učestale kontrole i inspekcijski nadzori svih objekata s naglaskom na klubove koji se nalaze u izdvojenoj zoni Zrće. Na Zrću polovica klubova uopće ne radi, a oni koji rade uglavnom se pridržavaju protuepidemijskih mjera u smislu evidentiranja svih posjetitelja”, kaže Dabo.

Zadnjih tjedana strani mediji raspisali su se o turistima koji se navodno iz Hrvatske vraćaju zaraženi novim koronavirusom. U prstom se posebno upiralo na otok Pag, ponajviše na plažu na Zrću i tamošnje noćne klubove, premda sam otok i grad Novalja broje omanji, gotovo zanemariv broj slučajeva. Odlučili smo stoga provjeriti ima li razloga za brigu i kakvo je stvarno stanje u Novalji koja u ovom trenutku broji šest osoba zaražena koronavirusom. Riječ je uglavnom o zdravstvenim djelatnicima te o jednom kontaktu u obitelji. Svi kontakti su epidemiološki obrađeni te su svi u izolaciji. U samoizolaciji je i nekoliko zdravstvenih djelatnika koje sada mijenjaju kolege iz drugih ustanova. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Novalje Marijan Šuljić podsjetio je da su u Novalji ovo ljeto otvorili posebnu ambulantu u kojoj je omogućeno testiranje na novi koronavirus za sve stanovnike i turiste koji imaju simptome. “Dosad smo testirali više od 100 osoba, od čega i veliki broj turista, i svi su bili negativni izuzev spomenutih osoba. Testirali smo i djelatnike talijanske turističke agencije čiji je turist prijavio zarazu, a koju su talijanski mediji povezali sa Zrćem prošlog tjedna. Odmah po izlasku članka djelatnici su testirani i svi su bili negativni”, naveo je Šuljić. S početkom ljeta Stožer civilne zaštite Grada Novalje organizirao je kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera putem komunalnog redarstva Grada Novalje, a osim njih kontrolu provodi i inspektor Ravnateljstva civilne zaštite koji iz Gospića dolazi nekoliko puta tjedno, a s njime u timu su i djelatnici policije te voditelj Službe civilne zaštite Ličko-senjske županije. “Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću”, kaže Marijan Šuljić.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac već je ranije istaknula da nema dokaza o zarazi stranih turista u Novalji, kako tvrde strani mediji, a s ministricom se slaže i gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Epidemiološka slika destinacije je, kaže Dabo, dobra i stabilna, a prema informacijama županijske epidemiološke službe, zasad nemaju niti jednog evidentiranog turista pozitivnog na koronavirus. “Od početka ljeta vrše se učestale kontrole i inspekcijski nadzori svih objekata s naglaskom na klubove koji se nalaze u izdvojenoj zoni Zrće. Na Zrću polovica klubova uopće ne radi, a oni koji rade uglavnom se pridržavaju protuepidemijskih mjera u smislu evidentiranja svih posjetitelja”, kaže Dabo. Kontrole pokazuju da se na području Zrća navečer zabavlja do 500 mladih u nekoliko klubova koji su svi otvorenog tipa, što je otprilike pet posto od ukupnih kapaciteta Zrća. U ovom trenutku u Novalji trenutno boravi oko 23.000 turista u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, što je oko 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su po potrošnji vode na 85 posto u odnosu na prošlu godinu. “Grad je miran upravo zato što su naši gosti uglavnom obiteljski i čine otprilike oko 90 posto ukupnog turističkog prometa ove godine”, naveo je gradonačelnik Dabo koji je, kaže, zahvalan stožerima civilne zaštite na svim razinama, epidemiolozima, hrvatskoj policiji, medicinskom osoblju, svima koji se pridržavaju epidemioloških mjera te turističkim radnicima, pogotovo u vrijeme kada je turistička sezona bila već gotovo pa otpisana. Ohrabrujuće je, dodaje Dabo, što će dio EU novca za oporavak gospodarstva od pandemije biti na raspolaganju i za turistički sektor. “Aktivan stav ministrice Brnjac oko oporavka, kao i predviđenih šest milijardi eura nepovratnih sredstava koje će dijelom biti na raspolaganju turističkom sektoru kroz Instrument za oporavak i otpornost EU, razlog su za optimizam”, istaknuo je gradonačelnik Ante Dabo.

S direktoricom Turističke zajednice Grada Novalje, Marinom Šćiran Rizner, razgovarali smo o konkretnim rezultatima u ovom trenutku, koji su veći od prvotnih očekivanja. Prema podacima koje su nam ustupili, u Novalji je u srpnju ukupno ostvareno 489.126 noćenja u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju što ih trenutno svrstava u top pet destinacija Hrvatske. Šćiran Rizner ističe da su turisti prepoznali čitav dijapazon ponude i vidjeli da Novalja nije samo Zrće, jer ove godine bilježe porast obiteljskih gostiju, individualaca i turista koji dolaze zbog aktivnog turizma, prirodnih ljepota i vrhunske otočke gastronomije. Osim turističke ponude, prometna povezanost Novalje i otoka Paga također je jedan od važnih faktora. Najznačajnija emitivna tržišta ove godine su, kako navodi Šćiran Rizner, Slovenija, Njemačka, Hrvatska, Češka i Poljska, dok su vodeća tradicionalna tržišta poput Austrije i Italije znatno podbacila. Osim što TZ veseli porast dolazaka domaćih gostiju, raduju ih i nova tržište poput Poljske. “Široka lepeza smještajne ponude, kampova koji su prvi pobudili optimizam za ovu sezonu, poput kampa Straško, Navis i ostalih kampova, kvalitetan privatni smještaj u domaćinstvu i nova hotelska ponuda nude gostima osjećaj pristupačnosti i sigurnosti. Nakon odličnog srpnja Novalja nastavlja uzlazni turistički trend, a broj turista koji trenutno borave u destinaciji i prvi preliminarni statistički rezultati kolovoza ponovo nas stavljaju u top deset destinacija. Gosti su odabrali, a na nama svima je biti najbolji u onome što radimo te strpljivo danas graditi i pripremati iduću turističku sezonu”, zaključuje Marina Šćiran Rizner.

New Report

Close