Razvoj graditeljskog sektora u Hrvatskoj sve više u smjeru zelene gradnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2014. u 16:57
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski savjet za zelenu gradnju procjenjuje da se razvoj graditeljskog sektora u Hrvatskoj sve više razvija u smjeru zelene gradnje.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju procjenjuje da se razvoj graditeljskog sektora u Hrvatskoj sve više razvija u smjeru zelene gradnje, budući je zakonski okvir sve više temeljen na europskim direktivama koje nameću certificiranje zgrada, rečeno je danas na simpoziju o zelenoj gradnji održanom u sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna".

Hrvatska se još uvijek prilagođava europskom tržištu i sve strožoj regulativi pa prostora za napredak ima dosta, pogotovo jer preko 80 posto građevina u Hrvatskoj još uvijek ne zadovoljava propise o toplinskoj zaštiti.

Statistike pokazuju da od 2004. europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku za 20 posto godišnje, što znači da će vrijednost tog tržišta ove godine dosegnuti 573 milijardi eura.

Savjet očekuje da će se u budućnosti hrvatski korisnici sami odlučivati za više standarde pri gradnji ili rekonstrukciji objekata, kako bi postigli veće uštede i ujedno štitili okoliš.

Zgrade će postojati sve "zelenije" jer će vjerojatno veliki broj stranih investitora, na koje će se ugledati i domaći, posegnuti za primjenom zelenih principa u graditeljstvu.

U Savjetu ističu kako zelene zgrade za vlasnika – investitora ostvaruju šest posto više rente te 16 posto više prodajne cijene, a korisnici tih objekata čak su 27 posto sretniji i zadovoljniji nego u ostalim prostorima.

Na svjetskoj razini trenutno postoji više od 100.000 zgrada certificiranih prema međunarodnim standardima zelene gradnje, što iznosi oko milijardu prostornih metara površine.

U više od 90 zemalja, gdje postoje nacionalni savjeti za zelenu gradnju kao dio World Green Building Council organizacije, svakodnevno se oko 50.000 ljudi bavi implementacijom principa zelene gradnje u objekte.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju osnovan je 2009., a dvije godine kasnije u suradnji s drugim europskim savjetima pokrenuo je cjelogodišnji edukativni program "Green Building Professional" u cilju edukacije i profiliranja generacije međunarodno priznatih stručnjaka za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close