Razminirati po najpovoljnijoj, a ne najjeftinijoj ponudi

Autor: Saša Paparella , 21. travanj 2016. u 21:59
Nerazmjer u cijenama uklanjanja mina/H. Jelavić/PIXSELL

Članovi HGK negiraju podatke koji stižu iz Hrvatskog centra za razminiranje.

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) netočnim brojkama prikriva stvarnu istinu. Navode da se u postupcima javne nabave nalaze poslovi vrijedni 190 milijuna kuna, ali ne govore po kojim su cijenama poslodavci prisiljeni nuditi te poslove te koliko je ponuda HCR poništio zbog minornih greški, rekao nam je Damir Lukić, predsjednik Zajednice za humanitarno razminiranje pri HGK, reagirajući na podatke koje smo dobili iz HCR-a i objavili.  

"Kažu da su u tijeku postupci javne nabave za 19 projekata ukupne veličine 7,2 milijuna četvornih metara, ali ne spominju u kojoj su fazi sami postupci javne nabave za te projekte", kaže Lukić. Unatoč demantiju HCR-a, Lukić i dalje tvrdi da HCR jednako plaća razmimiranje livada i gudura, "pa su tako na projektu u Glini vodeći partner i njegovi sateliti prihodovali dnevno više od 6000 kuna po čovjeku, dok su ostale tvrtke koje su radile šikare i močvare uspjele prihodovati samo oko 800 kuna".

 Lukić također tvrdi da su na jednome sastanku lani predstavnici Ureda za javnu nabavu rekli da naručitelj poslova mora voditi računa o zauzetosti kapaciteta ponuditelja i dodjeljivati poslove po principu najpovoljnije, a ne najjeftinije ponude. "Nasuprot onome što gorove u HCR-u, lako je dokazati koje tvrtke imaju zauzete kapacitete u trenutku kad se javljaju kao ponuditelji jer upravo u HCR-ovoj bazi podataka postoje ažurirani podaci za svaku akreditiranu tvrtku", kaže Damir Lukić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close