Rat osiguravatelja i servisera se nastavlja, tko je kriv za poskupljenja polica?

Autor: Mladen Miletić , 09. veljača 2024. u 07:01
Foto: EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Udruga auto struke poziva se na sve češću sudsku praksu, HUO na ‘pumpanje’ satnica rada.

Hrvatska udruga auto struke (HUAS) komentirala je presude zagrebačkog Trgovačkog suda po kojima, kako navode, “osiguranja neće određivati cijenu satnice u servisima od 13 eura, nego će morati platiti po cjeniku, a potrošači će moći birati gdje će popraviti auto”. “Nakon više od 20 godina pale su prve pravomoćne presude sudova zbog eksploatacije servisera, nametanje mizerne satnice te nametanja potrošačima radionica u kojima moraju popravljati vozila”, kažu u HUAS-u.

Četiri presude

U toj udruzi smatraju da su osiguranja godinama u kontekstu isplate šteta oštećenicima po računima popravka servisera poslovala bitno drukčije nego što njihove filijale posluju u brojnim EU državama.

“Visoki trgovački sud RH prekinuo je desetljećima staru praksu prema kojoj su naređivali serviserima koliko mogu naplatiti vlastiti sat rada pa su tako serviseri, brojni limari, lakireri, električari, mehaničari više od 20 godina radili za onoliko koliko su im osiguravatelji naredili”, navode u HUAS-u. Do sadu su već, ističu, donesene četiri pravomoćne presude, a u velikom broju prvostupanjskih presuda suci su jednako tako presudili u korist vlasnika vozila i servisera za koje tvrde da imaju pravo naplatiti svoj rad prema javno objavljenom cjeniku svojih usluga.

“Tako se slobodno sve ovo može nazvati i ustaljenom sudskom praksom koja je napokon rekla da radionice imaju pravo naplaćivati satnicu po službenim cjenicima, a potrošačima da ne moraju popravljati aute tamo gdje im to odrede i nameću osiguravatelji. Na kraju krajeva to je i elementarno ustavno pravo”, ističu iz HUAS-a. Posljednja presuda Visokog trgovačkog suda, stoji u priopćenju, svojevrsni je presedan jer je prihvaćena satnica servisera od 317,25 kuna (42 eura) koja je takva bila po cjeniku još 2021. te osiguravajuća kuća mora platiti razliku od 217,25 kuna (29 eura) po satu rada koji je odrađen na popravku. Uza sve to, suci Visokog trgovačkog suda izrijekom su potvrdili i dio presude Trgovačkog suda u Zagrebu u kojoj se daje za pravo potrošaču koji je prijavio štetu da može popraviti svoje vozilo u bilo kojoj registriranoj radionici po svom izboru, navodi se u priopćenju.

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje ovom prilikom nisu željeli komentirati navode, ističući da ne žele polemizirati sa udrugama poput HUAS-a, no u svom priopćenju iz prosinca na temu izmjena i dopuna Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, Hrvatski ured za osiguranje odbacio je kao potpuno promašene “teze nekih interesnih skupina da se tek sada uvode neki EU standardi”. “Na hrvatskom tržištu osiguranja ne postoji nikakav monopol jer postoji značajan broj osiguratelja koji se u intenzivnoj tržišnoj utakmici nadmeću u kvaliteti pružene usluge i nuđenju konkurentne cijene za široku paletu osigurateljnih proizvoda, i sve to pod stalnim nadzorom HANFA-e i uz punu primjenu EU regulative”, istaknuli su tom prilikom.

Sat rada iznad inflacije

“Jedine strane u tom odnosu, koji se temelji na izvanugovornoj odgovornosti za naknadu štete, su oštećena osoba i osiguratelj koji moraju postići sporazum oko osnovanosti i visine štete, a to svakako nije servisna radionica. Osiguratelj je dužan riješiti odštetni zahtjev primjenom zakonskih odredbi, posebno Zakona o obveznim odnosima, te izvršiti isplatu naknade štete prema odgovarajućim cijenama koje se trebaju formirati na slobodnom tržištu roba i usluga, a ne onih koje bi bile rezultat udruživanja pružatelja usluga popravka radi nametanja viših cijena, što je upitno s osnova pravila tržišnog natjecanja. Određene grupe servisnih radionica plasiraju neosnovane teze kako će one vršiti usluge ‘arbitra’ te određivati visinu štete, pokušavajući vrlo često naplatiti potpuno netržišne cijene popravka”, istaknuli su tada iz HUO-a ukazajući i da “već godinama svjedočimo ogromnom rastu cijena rada servisa i servisnih dijelova koji uvelike premašuju stope inflacije”, a što se onda opet reflektira na cijenama polica osiguranja od AO.

Komentari (2)
Pogledajte sve

i kaze on meni imas kasko daj pare

Tu bi neka platforma trebala

New Report

Close