Rastu naknade: Ležaljke, suncobrani i druge aktivnosti na plaži bit će još skuplje

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2024. u 09:06
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Nakon provedenog javnog savjetovanja Vlada je na ovotjednoj sjednici donijela uredbu kojom se regulira dodjela dozvola na pomorskom dobru i određuju minimalne naknade za ugostiteljske usluge, iznajmljivanje ležaljki i druge djelatnosti na javnim plažama unutar pomorskog dobra.

U srpnju prošle godine usvojen je Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, a sada je usvojena uredba na temelju koje će lokalne vlasti raspisivati javne natječaje za koncesije na pomorskom dobru.

Nova uredba donosi osjetno povećanje minimalnih naknada za obavljanje pojedinih djelatnosti na pomorskom dobru, piše tportal.

Zadnji put su te naknade bile regulirane prije dvadeset godina pa je tako, primjerice, minimalna naknada za iznajmljivače ležaljki i suncobrana iznosila od deset do 40 kuna godišnje po ležaljki (suncobranu), ovisno o turističkom razredu.

Sada se za tu djelatnost predlaže jedinstvena naknada od 40 eura godišnje, što je gotovo osam puta više od sadašnje najskuplje minimalne naknade.

Dozvola na pomorskom dobru može se izdati za raznovrsne, najčešće sezonske djelatnosti, od iznajmljivanja opreme za rekreaciju i sport, ugostiteljskih usluga, trgovine do postavljanja reklama.

Minimalne cijene služe kao početne u natječajima, što znači da naknada u konačnici može biti i znatno viša, ovisno o interesu za koncesiju. Iznimno je moguća i niža naknada od minimalne, i to za 30 posto, ako se na natječaj nitko ne javi.

Po novome, poduzetnik koji želi otvoriti kafić na plaži morat će za objekt minimalno platiti 3000 eura godišnje, plus 60 eura po kvadratnom metru terase. To je 50 posto više od dosad propisane minimalne naknade za najskuplji turistički razred.

Ako želi otvoriti šank na otvorenom s aparatom za točenje, to će ga koštati minimalno 2000 eura godišnje. Za štand sa suvenirima i rukotvorinama minimalna naknada se diže na tisuću eura dok je dosad iznosila od 200 do 800 eura.

Prema odredbama nove uredbe, za iznajmljivanje skutera minimalna naknada je tisuću eura po plovilu dok se dosad kretala od 400 do 800 eura, ovisno o turističkom razredu. Za iznajmljivanje motornog čamca nova minimalna naknada je 800 eura po plovilu, a bila je od 20 do 46 eura po dužnom metru, piše tportal.

Minimalna naknada za iznajmljivanje pedalina i dasaka za jedrenje sada se penje na 100 eura po plovilu dok je dosad iznosila od 40 do 66 eura.

Kada je riječ o koncesijskim dozvolama danima na rok duži od godine dana, koje su još na snazi, iz Ministarstva poručuju da one vrijede do isteka roka na koji su dane jer se radi o stečenim pravima.

Komentirajte prvi

New Report

Close