Rastu Kupa i Korana, stiže vrh vodnog vala, Vakula kaže da će stanje biti kritično

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2023. u 08:25
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kupa u Karlovcu nastavlja rasti. U sedam sati je izmjeren vodostaj od 826 centimetara. To je samo četiri centimetra niže od granice nakon koje se proglašava izvanredno stanje. Grad Karlovac noćas je upozorio građane da zbog opasnosti od prodiranja vode u objekte sve vrijedne stvari stave na sigurno, električne uređaje na povišena mjesta.

Dva dana od izbijanja poplava u Obrovcu, rijeka Zrmanja napokon se počela spuštati i to s rekordnih 302 cm u ponedjeljak na 243 cm tijekom ovog utorka. Načelnik Stožera civilne zaštite Obrovca Slobodan Jurjević kazao je kako stanje trenutno ”nije zabrinjavajuće”, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno stručnjaci su diskutirali što je trenutno sve na raspolaganju, a što bi se vezano uz poplave u budućnosti moglo popraviti.

U emisiji Otvoreno meteorolog Zoran Vakula rekao je kako će još srijeda biti problematična s novom količinom oborina. – Teško je previdjeti lokalno od mjesta do mjesta, ali gledajući cijelo područje, 20 do 50, možda lokalno i 80 litara nove kiše, nove oborine koja bi trebala doći na to područje. Vjerojatnije ove manje količine do 50 litara, no i te količine su velike s obzirom na količinu koja je pala do sada. Pri tome ne mislim samo na svibanj, nego kad se pogleda i dulje razdoblje, rekao je Vakula.

Istaknuo je kako je zima bila iznadprosječno kišovita s viškom oborina na tom dijelu, središnje Hrvatske, i to se nastavilo i u proljeće, pogotovo u svibnju. – Stanje će biti kritično, ne samo zbog puno oborine koja će pasti, koja će biti još, nego i zbog vodenog vala koji nam dolazi ne samo iz Slovenije, nego i iz BiH i zapadne Bosne i Hercegovine, jer i tamo je pala obilna kiša. Čini mi se da je obrovačko područje manje opasno, manje loše nego što je to bilo prošlih dana. Dakle, područje s kišom prinosi se sjevernije, više od Karlovca do Like, dodao je.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, govorio je o razinama Zrmanje i gradnji zida. – S jedne strane, postoji taj zid koji se gradio 2008. na temelju 100 godišnje procjene izračunali su da bi ga trebalo dići još nekih 30-40 centimetara, što su i napravili, i smatrali su da je time stvar riješena. Međutim, nakon toga se dogodilo ovo od jučer, kad je razina Zrmanje bila skoro 40 i nešto centimetara viša od zida koji je planiran, i da je to na temelju analiza i prosjeka 100 godina unazad, što nam govori da zapravo ulazimo u jedno novo razdoblje. Svi smo svjesni da klima više nije ista, da sve posljedice koje dolaze s klimatskim promjenama su puno ekstremnijeg karaktera. To smo iskusili nažalost kad su u pitanju požari, rekao je, dodajući kako je danas ”teško zamisliti priču o požarima”.

– Ove poplave će pridonijeti rastu vegetacije, onda će se ta vegetacija osušiti, onda će doći, pretpostavljam, ekstremne vrućine i onda ćemo opet imati posla cijeli sustav i civilne zaštite i domovinske sigurnosti. Ja sam se danas uvjerio u razgovoru s članovima lokalnog stožera, da se već godinama ne vrši odmuljavanje, niti se uklanja taj sediment, taj pijesak koji se nakupio. Čak sam čuo informaciju, ne znam koliko je točno, da je Zrmanja sada u tom dijelu plića nekih metara i pol, ako ne i metar sedamdeset nego što je bila prije par desetljeća i to su sigurno faktori koji su pridonijeli svemu ovome. Onda smo imali, odnosno, doživjeli s jedne strane te bujične vode koje su došle s Velebita, koje su došle i iz prostora Gračaca, dakle, te dvije poplave zapravo nisu odvojene, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close