Rastrošno 27 ustanova, CEI će plaće morati srezati više od pola

Autor: Marija Brnić , 09. travanj 2015. u 22:00
Josip Borak, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI)/Marko Juriinec/PIXSELL

Prosječan godišnji rashod po zaposlenom CEI će morati smanjiti s 304,5 tisuća kuna na manje od 139 tisuća.

Jedan od ozbiljnijih poslova kojima bi se trebao pozabaviti tim Zorana Milanovića u idućem razdoblju bit će rezanje plaća u državnim agencijama.

Posebno Vladino povjerenstvo koje je proteklih mjeseci snimalo stanje u 181 agenciji, zavodu, institutu i drugim javnim ustanovama zaključilo je kako plaće u dijelu javnog sektora nisu usklađene s ostatkom sustava kojemu se plaće isplaćuju iz proračuna. Odstupanja se pravdaju činjenicom da neke od njih ostvaruju vlastite prihode i da su im djelatnosti regulirane posebnim propisima. Ukupno, za redovne plaće 25.985 zaposlenih u analiziranim ustanovama lani je izdvojeno 3,2 milijarde kuna, za 400-tinjak milijuna manje nego u 2013.

No, moguće su dodatne uštede ujednačavanjem plaća i sustava nagrađivanja. Sada se taj sustav potpuno razlikuje među institucijama. Većina ustanova čije prosječne plaće bodu oči nisu u sustavu centralnog obračuna plaća (COP). Povjerenstvo na čijem je čelu ravnateljica Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović izračunalo je da bi se već uključivanjem u COP dijela od 60-ak ustanova koje su sada izvan njega postigle uštede na plaćama od gotovo 100 milijuna kuna.

U izračunu se polazi od pretpostavke da se ujednačavanje plaća u javnom sektoru može postići "ako se prosječni rashodi za zaposlene svedu na najviše 75% percentil rashoda za zaposlene iz državnog proračuna", a to podrazumijeva značajno rezanje plaća u nekim agencijama i ostalim ustanovama. Najteži posao čeka jednu od najmlađih institucija: Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), na čijem je čelu Josip Borak. Prosječan godišnji rashod po zaposlenom morat će više nego prepoloviti, s 304,5 tisuće kuna na manje od 139 tisuća kuna. Još 26 ustanova treba korigirati plaće.

Previsoke plaće

Rezat će morati i HERA, DAB, Hanfa…

U skupini ustanova s previsokim plaćama, koje na godišnjoj razini prosječno prelaze 200 tisuća kuna, su i Fond za nakandu oduzete imovine, Hrvatska eneretska regulatorna agencija (HERA), Fond za financiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz NE Krško, Agencija za obnovu osječke tvrđe, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom te DAB i Hanfa.

Komentari (2)
Pogledajte sve

napokon da i to srežu…pa da realni sektor bude na cijeni i napokon se rastereti…
a oni koji dodatne izvore finaciranja, slobodno nek nagrađuju svoje zaposlene “po učinku” s bonusima…ali osnovica i treba biti oko 100k kn! 😉

Po zaposlenom je rashod 304 K HRK. Tko je ovdje lud?

Pa prosjećna hrvatska tvrtka ima prosječni rashod po zaposlenom ispod 100 K HRK.

Tko će vratiti ove “ukradene” ovce do sada plaćene?

New Report

Close