Raste prodaja ličkih proizvoda, uskoro EU zaštita i za sir škripavac

Autor: Marta Duić , 03. studeni 2019. u 22:00
Marina Miškulin uložilla je u novu štalu, a nove krave su u Smiljan stigle iz Austrije/D. Stanin/PIXSELL

Zaštita Ličkog škripavca na razini EU bit će vjetar u leđa za 16 sirara koji ga proizvode na području Ličko- senjske županije.

Nakon janjetine i krumpira, Lika bi uskoro mogla dobiti i treći proizvod zaštićen na razini EU – Lički sir škripavac.

Kako otkriva Ivana Starčević, voditeljica Lokalne akcijske grupe Lika (LAG), inicijativu su prije četiri godine pokrenule Udruga malih sirara Ličko-senjske županije Lički škripavac i LAG Lika, a provodi se u sklopu projekta Integra Lika 2020. 

Publicitet 'bilda' rezultate
"Budući da tržište za ovakvu vrstu visokokvalitetnih proizvoda postoji, zaštita je logičan je slijed u cilju podizanja proizvodnje na višu razinu, cjenovnog isticanja proizvoda i brendiranja Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane. Trajanje postupka na EU razini će ovisiti o vremenu potrebnom za provjeru pristigle dokumentacije i eventualnoj potrebi prilagodbe zahtjevima Europske komisije", kaže Starčević.

 

22 posto

rasla je prodaja škripavca trgovinama na Plitvicama

Kako tvrdi, osim oznake za porast prodaje i bolji plasman ključna je promocija i rad na prepoznatljivosti. Prema informacijama Agrovelebita, proizvođača prvog zaštićenog ličkog proizvoda, Ličkog krumpira, potražnja je porasla upravo zahvaljujući publicitetu te trenutno nadmašuje ponudu. U LAG-u Lika vjeruju da će im dosadašnja iskustva pomoći u pozicioniranju škripavca na nacionalnom i na EU tržištu. Na širem području Like taj sir proizvodi 16 registriranih sirara, a u sustavu Lika Quality su tri sirara s proizvodima među kojima je i Lički škripavac.

"Plasman ličkih proizvoda intenzivirao se osnivanjem Zadruge Lika Coop koja domaće proizvode plasira u trgovine i suvenirnice u NP Plitvička jezera i na prodajnom mjesto Zadruge za proizvode s  certifikatom Lika Quality. Prema podacima NP Plitvička jezera prodaja škripavca je do listopada porasla za 22 posto u odnosu na lani što su odlični pokazatelji te ulog za budućnost i daljnje povećanje proizvodnje. Lika ima puno proizvoda koji su po kvaliteti, načinu proizvodnje i sirovinama oblikovani upravo ovim podnebljem, primjerice Lička basa, slanina i šljivovica. Idemo korak po korak i nadamo se da će zaštićeni proizvodi biti tek prva tri u dugom nizu", kaže Starčević.

Velika očekivanja
OPG Miškulin iz Smiljana proizvodi tradicionalne ličke sireve škripavac i basu te skutu i sirutku, prodaju na kućnom pragu, a po rezultatima je upravo škripavac vodeći. "Zaštita škripavca na razini EU za male tradicionalne proizvođače poput nas znači mnogo. Uz sva ulaganja koja imamo kako bismo povećali proizvodnju i plasman, ovo nam je dodatan vjetar u leđa. Iz Austrije smo nabavili nove krave, a zahvaljujući većoj količini mlijeka povećali smo i proizvodnju škripavca na 15 dnevno. Završili smo i gradnju nove štale, a planiramo se javiti i na natječaj za oznaku Lika Quality", poručuje Marina Miškulin, vlasnica OPG-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close