Raste broj upozorenja na opasne proizvode na tržištu

Autor: Marta Duić , 09. srpanj 2020. u 11:32
Od početka epidemije 63 upozorenja na maske za lice te tri za dezinfekcijska sredstva/FOTOLIA

Najviše prijavljivana kategorija opasnih proizvoda su igračke (29%), a slijede motorna vozila (23%) te električni uređaji i oprema (8%).

Europska komisija u utorak je objavila izvješće o tzv. Sustavu brzog uzbunjivanja.

Riječ je o europskom sustavu za sprečavanje ili ograničavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu, a izvješće pokazuje kako broj aktivnosti koje vlasti poduzimaju nakon upozorenja iz godine u godinu raste.

Vlasti 31 države Europske unije koje provode sustav, točnije članice EU plus Velika Britanija, Norveška, Island i Lihtenštajn u 2019. godini kroz sustav su razmijenile 2243 upozorenja o opasnim proizvodima, što je potaknulo 4477 popratnih aktivnosti.

To predstavlja povećanje od 10 posto u odnosu na prošlu godinu te 63 posto u odnosu na 2015. Europska komisija u izvješću pojašnjava kako raspon poduzetih aktivnosti varira od povlačenja ili uništavanja proizvoda od strane distributera i prodavača pa do povrata od strane potrošača.

Najviše prijavljivana kategorija opasnih proizvoda su igračke (29%), a slijede motorna vozila (23%) te električni uređaji i oprema (8%). Veliki broj upozorenja odnosi se i na kozmetiku, odjeću, tekstil i modne predmete te proizvode za njegu djece i opremu za djecu.

Uz to, od početka epidemije do početka srpnja registrirana su 63 upozorenja koja se odnose na maske za lice te po tri za kombinezone, dezinfekcijska sredstva za ruke te UV lampe, zaključuju u Europskoj komisiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close