Rast dovoljan samo za bijeg iz minusa – u stagnaciju

Autor: Jadranka Dozan , 03. siječanj 2024. u 18:00
Prehrambena proizvodnja u studenome je povećana manje od jedan posto/Shutterstock

Industrijska proizvodnja na godišnjoj razini porasla 4,8 posto, najviše od siječnja 2022.

Posljednji set podataka koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio zadnjega radnog dana protekle godine donio je nešto bolje pokazatelje aktivnosti u industriji, kao i novo ubrzanje rasta prometa trgovine na malo.

U godišnjim usporedbama u studenome zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 4,8 posto, a osim što je riječ o najvećoj godišnjoj stopi još od siječnja 2022., to je i treći mjesec uzastopnog godišnjeg rasta obujma proizvodnje.

Međutim, kako je veći dio prošle godine bio u znaku međugodišnjeg pada, time je kumulativno aktivnost industrije u prvih 11 mjeseci 2023. tek sustigla onu iz prethodne godine.

Skok naftnih proizvoda
Usto, relativno snažnom rastu u studenome pridonio je velik skok obujma proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda, s povećanjem od čak 705 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine (i u mjesečnim usporedbama proizvodnja je više nego udvostručena). Taj odjeljak, doduše, nema velik udjel u ukupnoj proizvodnji, a uz razmjerno velike oscilacije proizvodnja naftnih derivata lani je zaključno s krajem studenoga još uvijek bila u minusu od oko tri posto.

Prerađivački sektor, koji čini oko 85 posto ukupne industrijske proizvodnje, ukupno je u tih 11 mjeseci u odnosu na prethodnu godinu simbolično, ali ipak prešao u pozitivan teritorij – s 0,2 posto rasta.

U okviru prerađivačke industrije stopama rasta u usporedbi sa studenim 2022. prednjačile su proizvodnja električne opreme (39%), kemikalija i kemijskih proizvoda (37,5%) te brodogradnja (36%), dok je u kategoriji računala, elektroničkih i optičkih proizvoda te u proizvodnji odjeće studeni zaključen 20-ak posto manjim obujmom proizvodnje.

Prehrambena proizvodnja, kao najveći odjeljak domaćeg prerađivačkog sektora (s udjelom oko 16 posto), u godišnjim je usporedbama u studenome povećala proizvodnju za manje od jedan posto, ali kumulativno je njezin volumen lani bio manji nego 2022., i to za nešto više od tri posto.

Prošle godine je zaključno s 11. mjesecom najveći rast zabilježen u brodogradnji, tj. ostalim prijevoznim sredstvima (26%), te proizvodnji električne opreme (23,8%) i farmaceutskoj industriji s nepunih 20 posto rasta. Nasuprot tome, padom u odnosu na prethodnu godinu prednjače proizvodnja tekstila (-25%) te drvoprerađivači i proizvodnja namještaja (po 15 posto).

Prigušujući učinak
Ocjenjujući proteklu godinu za prerađivački sektor u Hrvatskoj, analitičari Raiffeisen banke ističu kako su nepovoljna kretanja na važnim inozemnim tržištima imale prigušujući učinak, što se očituje i u izvozu roba.

“U slučaju očekivanog blagog oporavka inozemne potražnje, iduće godine industrija bi mogla dobiti potreban poticaj za postepen oporavak. Ohrabruju i pozitivne promjene obujma proizvodnje u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju, no rizici su raznoliki i značajni”, oprezni su u predviđanjima.

Za razliku od stagnantne industrije u 2023., promet u maloprodaji je mjesec dana prije isteka godine u odnosu na prethodnu zabilježio ubrzanje realnog rasta. Prema DZS-u, realno je lani bio veći za 3,2 posto.

U studenome je u odnosu na isti mjesec 2022. ubrzao na 7,3 posto realno (u odnosu na 6,5% u listopadu), što je najviša godišnja stopa još od listopada 2021. S obzirom na rast nominalnih plaća, u maloprodaji se i dalje računa na pozitivna kretanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close