Radovi na solinskom vodovodu i kanalizaciji vrijedni 17,5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2023. u 22:00
Mario Šiljeg i privremeni upravitelj Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta/M. Šabić/PIXSELL

Započeo projekt u sklopu unapređenja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin.

U Solinu je u srijedu počeli građevinski radovi na sustavu vodno-komunalne infrastrukture u vrijednosti, a u sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin, koji je ukupne vrijednosti gotovo 238 milijuna eura.

Radovi na području Solina su u vrijednosti 17,5 milijuna eura. Riječ je o rekonstrukciji i dogradnji sustava odvodnje i vodoopskrbe Grada Solina i Općina Podstrana, Klis i Dugopolje.

Sredstva EU-a
Privremeni upravitelj Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta istaknuo je na svečanosti otvaranja radova da će se na području Solin izgradit 9,6 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, 8,4 kilometara kanalizacijskih cjevovoda, šest kanalizacijskih crpnih stanica, 460 metara kabelske kanalizacije za sustav daljinskog nadzora i upravljanja i jedna vodosprema, a građani će dobit 201 novi kanalizacijski priključak te 145 novih vodovodnih priključaka.

Danas otvoreni radovi izgradnje vodno-komunalne infrastrukture na solinskom području dio su projekta poboljšaj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split- Solin, čija je vrijednost gotovo 238 milijuna eura.

“Taj projekt se financira sredstvima Europske unije u iznosu 69 posto, dok će se 25 posto sredstava osigurati iz državnog proračuna, a šest post sredstava namaknut će Vodovod i kanalizacija Split,” rekao je Šuta.

Ugovorom o rekonstrukciji i dogradnji sustava odvodnje i vodoopskrbe Grada Solina i Općina Podstrana, Klis i Dugopolje izgradit će se, pak, kanalizacijski cjevovodi u dužini oko 44 km, vodoopskrbni cjevovodi od oko 31 kilometara, tlačni kanalizacijski cjevovodi dužine oko šest kilometara te 18 crpnih stanica za kanalizacija i devet crpnih stanica za vodoopskrbu.

Također, izvest će se 1309 kanalizacijskih priključaka i 244 vodovodnih priključaka, kao i 20 kilometara kabelske kanalizacije. Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg istaknuo je kako je gradilište u Solinu jedan od 60 projekta vodno-komunalne infrastrukture u Hrvatskoj.

Skok priključenosti
Prije nekoliko godina priključenost u Hrvatskoj na sustav javne vodoopskrbe bila je oko 80 posto, a svršetkom ovih 60 projekata ta će priključenost biti iznad 98 posto, dok će priključenost na kanalizacijsku mrežu s početnih 42 posto porasti iznad 95 posto, rekao je Šiljeg.

Poboljšanjem vodno-komunalne infrastrukture poboljšava se standard građana, zaštićuje se okoliš, a u Dalmaciji se štite krški izvori pitke vode, naglasio je. U izgradnji vodno-komunalne infrastrukture sudjeluju domaće tvrtke što će pridonijeti osnaživanju domaćeg gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close