Radnike više ne bi trebalo uvoziti prema zanimanjima

Autor: Josip Bohutinski/VL , 01. kolovoz 2018. u 22:00
Savjetnik u HGK Davorko Vidović/V. Ž. R./PIXSELL

Mnogi uspiju naći radnike u inozemstvu, ali odustanu od njihova dovođenja u Hrvatsku zbog birokratskih komplikacija.

Hrvatska Vlada ove godine utvrdila je godišnju kvotu od 35.500 dozvola za zapošljavanje stranaca. Najviše je dozvola odobreno u graditeljstvu – 10.770, a zatim slijedi sektor turizma i ugostiteljstvo s 8660 dozvola.

Pri tome je određeno precizno koliko je dozvola na raspolaganju za pojedina zanimanja. Do 27. srpnja u graditeljstvu je ostalo neiskorišteno još 3774 dozvola.

U turizmu i ugostiteljstvu još su neiskorištene 2194 dozvole. Iako je Vlada značajno povećala kvote za uvezene radnike pritisnuta problemom pomanjkanja radne snage, pogotovo u turističkoj sezoni ipak procedura izdavanja tih dozvola poprilično je komplicirana zbog čega neki poslodavci, iako uspiju naći radnike u inozemstvu, odustanu od njihova dovođenja u Hrvatsku.

Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK Davorko Vidović smatra da se procedura izdavanja radnih dozvola mora radikalno promijeniti. HGK predlaže da primjerice Komora bude jedino mjesto gdje će poslodavci prijavljivati potrebe za radnicima jer nema smisla da se MUP time bavi. Dozvola bi bila izdana U sedam dana. Komora dalje prati tog radnika u smislu kontrole je li ga poslodavac prijavio dok bi MUP obavljao sigurnosni dio provjere radnika. Vlada bi određivala broj kvota, ali bez navođenja zanimanja.

"Trebamo napustiti model uvoza radnika prema zanimanjima. Sad se ne mogu neiskorištene kvote iz jednog zanimanja iskoristiti za uvoz radnika s drugim zanimanjem, a za koje su kvote popunjene", objašnjava Vidović.

Komentirajte prvi

New Report

Close