Radnika više nego se čini, ali neće za minimalac bez slobodnog dana

Autor: Marija Crnjak , 06. prosinac 2021. u 07:01
Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Za iduću sezonu značajno smanjen bazen turističkih radnika iz Srbije i Makedonije kojima je pojednostavnjen angažman u Njemačkoj i Austriji.

Nikad ranije nije krenula potraga za radnicima u turizmu za sljedeću sezonu – sve turističke tvrtke nisku sezonu koriste za aktivnu potragu ne samo za sezoncima nego i stalnom radnom snagom koja može očekivati bolje uvjete nego u zadnje dvije godine.

Hoteli nude nešto veće plaće, a sezonce traže za period od 4 pa sve do 7 mjeseci trajanja, što naslućuje da računaju na pristojnu turističku 2022.

No, zadatak im nije lak, uz nastavak trenda migracija hrvatskih radnika na zapad, značajno je smanjen bazen radnika iz Srbije i Makedonije kojima je od ove godine pojednostavnjen rad u Njemačkoj i Austriji.

Do grla u kadrovima
Pritom, ove godine pojačao se trend iseljavanja njemačkih i austrijskih radnika u Švicarsku, gdje se nude veće plaće. To je tek dio uvida u živahno tržište rada koje je za Poslovni dnevnik otkrila Nataša Kačar, direktorica agencije za zapošljavanje Gate2Solutions i portala Posao u turizmu, jedne od vodećih platformi koja povezuje ponudu i potražnju za radnicima u Hrvatskoj i Europi.

“U ovo doba godine najviše smo se bavili zimskom sezonom na skijalištima i ovo je zaista neuobičajeno aktivna jesen kod hrvatskih poslodavaca, jer je većina do grla u kadrovima. Posve je drukčije nego lani, kad se nije znalo kad će i kako krenuti sezona, i potraga za radnicima je krenula pratički sa sezonom, bio je kaos.

Sada primijećujemo puno više optimizma poslodavaca za narednu godinu, ali i bojazan da će opet ostati bez radnika. Pritom, radnika ima više nego što se čini, ali oni se više ne daju izrabljivati i to je osnovna stvar koju poslodavci moraju imati na umu”, ističe Kačar.

“Posao u turizmu” kao specijalizirani portal i agencija za posredovanje već šestu godinu udružuje desetak lokalnih i inozemnih agencija za zapošljavanje, te su osim u Hrvatskoj kroz svoje agente i poslovnice prisutni u BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj, Malti, Ukrajini, Indiji i Dubaiju.

Nataša Kačar, direktorica agencije za zapošljavanje Gate2Solutions i portala Posao u turizmu/PD

Imaju svoje uvjete
Osnivač portala je Tin Tomljanović, nagrađivani hrvatski barmen. Udružena baza i kanali kroz koje komuniciraju potrebe za radnicima im osiguravaju brz pronalazak radnika za njihove partnere.

U ponudi imaju i mogućnost uvoza radnika i iz ostalih EU članica te i iz trećih zemalja, od Turske, Grčke, Bugarske, ali i Ukrajine, Filipina, Tajlanda.

Ne posreduju samo u zapošljavanju sezonaca, nego i za zapošljavanje na neodređeno. Nataša Kačar tvrdi i da im se javljaju hrvatski iseljenici koji bi se vratili kući, ali imaju svoje uvjete.

“Oni koji su se iselili na rad u Austriju, Njemačku, Švicarsku, Irsku, radnici na kruzerima, tamo su dobili jasne uvjete zapošljavanja, od plaće koja je veća nego tu, do smještaja i hrane, i navikli su na jedan ili dva slobodna dana u tjednu.

Uz iznimku najčešće velikih ozbiljnih kompanija, u Hrvatskoj uglavnom nema jamstva plaće, koja je kod ugostitelja najčešće minimalac, a ostalo se isplaćuje na ruke. Slobodnih dana često i nema, pogotovo u sezoni, radi se bez pauze po 12, 14 sati kad je gužva. U Švicarskoj, radi se 9 sati s pauzom od 50 minuta, koja se mora iskoristiti jer inače poslodavci riskiraju kazne, u hotelima su slobodna dva dana u tjednu.

Radnici točno znaju kamo i na što idu. Kad ja poslodavcu kažem da nemam radnika koji će mu raditi bez pauze i dana slobodnog, vlasnici restorana znaju reći da je priroda posla takva da se radi bez pauze. Možda za vlasnike može biti tako, radnici više ne pristaju na to, pogotovo mladi, i poslodavci moraju na to biti spremni”, kaže Kačar.

Usto, plaće su vani puno atraktivnije. Na nedavnom natječaju na portalu traže se kuhari, barmeni i konobari za zimsku sezonu u Švicarskoj, za sezonske poslove s mogućnošću zapošljavanja za stalno.

Plaće su od 3900 do 4400 eura bruto (minus 13-20 posto do neto iznosa), osiguran je smještaj i prehrana uz nadoplatu, jer poslodavci sufinanciraju najam stanova.

U Austriji voditelj konobara dobije oko 1900 eura neto, u Hrvatskoj između 7000 i 9000 kuna, sobarice rade maksimalno 8 sati dnevno uz jedan slobodan dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close