‘Stalno zapošljavamo, trenutno tražimo velik broj sezonskih radnika’

Autor: Božica Babić , 18. veljača 2014. u 13:07
Klaudia Najcer, Lidl Hrvatska

Sustavno razvijamo vlastiti kadar i omogućujemo mu stjecanje širokog iskustva.

Tvrtka Lidl prema rezultatima istraživanja "Poslodavac prvog izbora" za 2014. koje već godinama provodi portal MojPosao zasjela je na treće mjesto na ljestvici najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Među svim kompanijama s te rang liste Lidl je ostvario najveći skok u odnosu na anketu provedenu za prošlu godinu, napredovao je sa jedanaestog na visoko treće mjesto.

Usto, među top 10 poslodavaca Lidl je jedini trgovački lanac koji se uvrstio na ljestvicu poželjnih kompanija. Ovaj uspjeh povod je i za presedan u poslovnoj politici koju je njemački trgovac čvrsto zastupao od ulaska na hrvatsko tržište 2006. pa Poslovni dnevnik prvi ima prigodu za intervju. Klaudia Najcer, voditeljica odjela za zapošljavanje i razvoj kadrova tvrtke Lidl Hrvatska govori o odjeku istraživanja o najpoželjnijim poslodavcima. 

Lidl je na top ljestvici poželjnih poslodavaca u godinu dana napredovao sa jedanaeste na treću poziciju, jeste li u kompaniji ostali iznenađeni zadovoljstvom svojih zaposlenika? 
Jako smo ponosni što smo prepoznati kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Čestitke nam dolaze s raznih strana, što od naših zaposlenika, što od kolega iz drugih tvrtki. Ovakav veliki skok u godinu dana pokazuje da uistinu vrijedi sve što radimo i živimo u našoj tvrtki. Sretni smo što su i naši zaposlenici ponosni što su dio Lidl tima i bez njih kao dobrih ambasadora naše tvrtke i našeg rada ne bismo postigli ovo visoko treće mjesto najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj. 

Možete li otkriti što je razlog takvom pomaku, možda se dogodilo povećanje plaća ili? 
Plaće zaposlenika Lidla su iznad hrvatskog prosjeka u sektoru maloprodaje, pa čak i šire. Prošle godine kada su mnogi poslodavci otpuštali zaposlenike i smanjivali plaće Lidl je svim svojim zaposlenicima koji rade u trgovinama i u skladištu povećao plaće za četiri posto. Povećanje plaće dobilo je 1450 zaposlenika i time smo željeli zahvaliti našim zaposlenicima jer, upravo su oni ključ uspjeha Lidla. 

Lidl pretekao nekoliko kompanija koje su godinama bile rangirane među pet najboljih poslodavaca prepoznatljivih i po visokim plaćama, poput HT-a, Ine, HEP-a, što to jamčite svojim zaposlenicima da uzvraćaju ovakvim rangiranjem? 
Kao što je vidljivo i iz rezultata istraživanja "Poslodavca prvog izbora 2014. godine", visina plaće nije presudan faktor privlačnosti nekog poslodavca. Čak 67 posto ispitanika smatra da je sigurnost radnog mjesta najvažniji čimbenik atraktivnosti poslodavca, a to je upravo ono što mi uz iznadprosječna primanja nudimo svojim djelatnicima – sigurnost radnog mjesta. Većina naših djelatnika zaposlena je na ugovor na neodređeno vrijeme, što im omogućuje bolju organizaciju privatnog života. Svakom se novom djelatniku naše kompanije pristupa individualno, omogućava im se školovanje pod vodstvom stručnog suradnika koji ih obučava za samostalno obavljanje zadataka, također im se dodjeljuje i mentor koji im pomaže da se brže integriraju i osjećaju bolje u svojoj radnoj okolini. I uz sve to, sustavno razvijamo vlastiti kadar i omogućujemo mu stjecanje širokog iskustva. Ovisno o specifičnostima radnog mjesta, zaposlenici usavršavaju znanje stranih jezika, pohađaju vanjske specijalizirane seminare i treninge te po potrebi školovanje organiziramo unutar Lidl grupacije u inozemstvu. Također omogućujemo svojim zaposlenicima stipendije za dodiplomske, MBA i poslijediplomske studije. Školovanjem se postižu znanja i kvalifikacije, a pored toga, uz trud i rad, u tvrtki Lidl može se itekako napredovati. Mnogobrojni su primjeri toga. Imamo djelatnike koji su svoju karijeru započeli kao prodavači, a danas su na rukovodećim pozicijama u samom menadžmentu te, primjerice, obnašaju funkciju regionalnog voditelja prodaje, odgovorni su za tri do šest trgovina i rukovode sa oko 80 zaposlenika. 

Koliko Lidl danas u Hrvatskoj zapošljava djelatnika, hoće li biti novih radnih mjesta u 2014., gdje i koliko? 
Lidl danas u Hrvatskoj zapošljava više od 1700 djelatnika. Kontinuirano se kao tvrtka razvijamo, stoga i stalno zapošljavamo. Važno nam je pri tome naglasiti da je naš proces selekcije transparentan i profesionalan što potvrđuje i certifikat "Poslodavac Partner" koji nam je dodijeljen već treću godinu uzastopno. Trenutno tražimo veliki broj sezonskih radnika u čak 16 gradova na moru. Također imamo otvoren zanimljiv oglas za Trainee International (m/ž), kroz kojeg nudimo školovanje uz rad na različitim projektima, u raznim odjelima naše tvrtke kao i u Njemačkoj, u trajanju od 24 mjeseca gdje će novi zaposlenik steći širu sliku o nama kao poslodavcu. Nakon školovanja preuzet će jednu od rukovodećih funkcija u tvrtki. Svakako pozivam sve zainteresirane da prate oglase koji su objavljeni na našoj službenoj internetskoj stranici.

Interna anketa

Imate li sličnih iskustava na ostalim tržištima gdje je Lidl prisutan, provode li se istraživanja ovog tipa i kakav je rezultat?

Provodimo interno anketu o zadovoljstvu zaposlenika u svih 28 zemalja gdje je Lidl prisutna. Svaki zaposlenik može dobrovoljno i anonimno reći svoje mišljenje. Iako su naravno od zemlje do zemlje rezultati različiti, tendencija pokazuje da se naši zaposlenici osjećaju povezani s tvrtkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close