Radioaktivni otpad iz Krškog stiže za četiri godine

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2019. u 09:33
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Hrvatska je tek u studenom prošle godine donijela Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Zajednička hrvatsko-slovenska radna komisija do rujna ove godine mora razmotriti koja je opcija odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz zajedničke nuklearke Krško najbolja – odlučeno je jučer na sjednici međudržavnog povjerenstva za provođenje ugovora između Hrvatske i Slovenije za nuklearku Krško, piše Novi list.

Slovenija već duže vrijeme, podsjetimo, razvija rješenje trajnog odlagališta otpada pola kilometra od nuklearke, na slovenskoj lokaciji Vrbina, dok je Hrvatska tek u studenom prošle godine donijela Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, kojim se Trgovska gora kod Dvora na Uni, odnosno lokacija Čerkezovac, predviđa kao najizglednija lokacija za privremeno skladište nisko i srednjeradioaktivnog otpada.

Hrvatska ima dužnost polovicu svog otpada iz Krškog preuzeti najkasnije 2023. godine, dok je dogovoreno da će visokoradioaktivni otpad – istrošeno nuklearno gorivo, ostati u nuklearki do kraja njenog rada 2043. godine, nakon čega se Hrvatska i Slovenija moraju pobrinuti i za taj otpad.

Komentirajte prvi

New Report

Close